Hlavní obsah

Bývalý ostravský místostarosta Lauko byl z ČSSD vyloučen neoprávněně, rozhodl soud

Někdejší ostravský komunální politik Radim Lauko byl v roce 2012 vyloučen z ČSSD v rozporu se stanovami strany. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. Lauko tvrdí, že jeho členství ve straně trvá, s čímž však nesouhlasí advokát ČSSD Martin Vlk, který navrhuje společné jednání.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Někdejší ostravský místostarosta Radim Lauko (vlevo) na archivním snímku

Článek

Případ se řeší šest let. Lauka strana vyloučila v roce 2012, zdůvodnila to především manipulací se stranickými přihláškami a machinacemi s členskými příspěvky. Bývalý komunální politik to ale odmítl a podal žalobu.

Verdikt městského soudu z roku 2016 sice podle jeho dřívějšího vyjádření dopadl v jeho prospěch, neřešil ale některé další okolnosti rozhodování uvnitř ČSSD. Bývalý místostarosta se tak vrátit do strany nemohl, a podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nejvyšší soud nařídil pražskému městskému soud, aby se zabýval i dalšími rozhodnutími ČSSD v Laukově případu a rozhodl znovu.

„Jsem hlavně rád, že Nejvyšší soud rozhodl jednoznačně v můj prospěch. Bude se to týkat nejenom mě, ale i všech dalších rozhodnutí. Po mém vyloučení z ČSSD bylo takových případů několik,” řekl někdejší místostarosta. Nyní chce být podle svých slov řadovým členem strany, do politiky se zatím vracet neplánuje. „Teď mám určitou pracovní náplň, která mě časově vytěžuje,” uvedl.

O Laukově vyloučení se rozhodovalo na okresní a následně krajské konferenci ČSSD. Muž nakonec přišel také o funkci místostarosty. Ostravská ČSSD pak zrušila i místní organizaci v městské části Výškovice. Jedním z důvodů bylo údajné napojení většiny jejich členů právě na Lauka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám