Hlavní obsah

Bývalý akcionář MF Dnes: Milión na Grossův byt jsem půjčil já

PRAHA

Ohledně původu peněz, které Stanislavu Grossovi půjčil strýc František Vik na koupi bytu začíná být jasněji. Redakci Práva a některým dalším médiím se přihlásil Rostislav Rod, bývalý akcionář společnosti MAFRA a.s, která je vydavatelem deníku Mladá fronta Dnes, s tím, že peníze Vikovi půjčil on sám.

Foto: Zlín Film Festival

J. Záhorová (výkonná ředitelka ZFF), F. Červenka (Kovárna Viva), Č. Vančura (prezident ZFF)a M. Pášmová (umělecká ředitelka ZFF).

Článek

"Jmenuji se Rostislav Rod a nikdy jsem nechtěl o tomto běžném a standardním obchodě veřejně mluvit. Situace kolem celé věci však nabyla takových rozměrů, že jsem se rozhodl upustit od svého původního rozhodnutí," píše v prohlášení.

Mluvčí vlády Věra Dušková dnes ČTK řekla, že Gross věděl, že si jeho strýc půjčil, jméno skutečného věřitele ale neznal. "Je to pro něj novinka," uvedla.

Peníze Rod Vikovi půjčil proti směnce a jak uvádí, získal je z prodeje akcií společnosti MAFRA a.s., která vydává Mf Dnes. "Patřím mezi novináře, kteří tento deník v roce 1990 založili a vybudovali. Mou totožnost mohou potvrdit kromě ostatních bývalých akcionářů MAFRA, a.s. např. Ondřej Neff, Karel Hvížďala, Martin Komárek nebo tehdejší šéfredaktor Libor Ševčík," dodává Rod.

Zmíněné prostředky podle něj skutečně pocházejí z ciziny, jak Vik uvedl: "Je přece známo, že akcie MAFRA a.s. skoupily francouzské a posléze německé firmy. Já sám jsem už tehdy žil střídavě v České republice a v Izraeli."

Splatnost k určitému datu

K půjčce ho údajně motivovalo, že Vik nabízel větší úrok, než v té době banky. "A proč zrovna panu Vikovi? Pocházím z Jihlavy, kde jsem žil dlouhá léta, a manželka pana Vika mě učila na základní škole," tvrdí Rod a dodal: "Dle smlouvy, která směnku doprovází, jsme byli s panem Vikem domluveni, že tento obchod zůstane jenom mezi námi. Nyní jsme se však dohodli na tomto prohlášení. Zda o mně pan Gross věděl nebo ne, to opravdu netuším. Z obchodního hlediska to není podstatné - peníze jsem půjčil panu Vikovi a od něj také očekávám, že mi je v určeném datu splatí."

Reklama

Výběr článků

Načítám