Hlavní obsah

Bývalá Marešova poradkyně dostala za podvody pět let

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Z mnohamiliónových finančních podvodů shledal ve středu odpoledne senát libereckého krajského soudu vinnou 35letou exporadkyni bývalého vicepremiéra a předsedy Unie svobody Petra Mareše Barbaru Pradeovou a poslal ji do vězení na pět let.

Článek

Čtyřem poškozeným, kteří se obrátili na soud s žádostí o náhradu škody, musí podle rozsudku vrátit dlužnou částku v celkové výši 1,75 miliónu korun. Obžalovaná i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Senát shledal Pradeovou vinnou v devíti případech z deseti z podvodu s celkovou škodou 5 miliónů 175 tisíc korun. V jednom případě Pradeovou senát zprostil obžaloby.

Předsedkyně senátu uvedla, že v ostatních případech se senát prakticky ztotožnil s obžalobou, podle níž si Pradeová pod záminkou půjček s krátkou dobou splatnosti vypůjčila peníze, které pak nevrátila.

Marešová dlužila i klubu Slovan Liberec

Mezi věřitele Marešovy poradkyně pro vyšší územně správní celky a také bývalé mluvčí Libereckého kraje patřili hlavně podnikatelé, ale například i fotbalový klub Slovan Liberec.

 "Pod záminkou sjednání sponzorských smluv ve výši tři milióny korun od fotbalového klubu v květnu 2004 vyinkasovala provizi ve výši jednoho miliónu korun," konstatovala předsedkyně senátu s tím, že obžalovaná ve všech případech spoléhala na nejisté okolnosti a fakt, že za ni dluhy zaplatí rodiče. To ostatně potvrdili znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří ji označili za osobu toužící po úspěchu, která spoléhala na to, že za ni problémy vyřeší někdo jiný.

Pradeová před soudem uvedla, že se počátek jejích obtíží začal odvíjet v roce 1998, kdy  si půjčila 150 tisíc korun na krátkodobou rychlou půjčku. Přiznala také, že si půjčovala stále více peněz, aby mohla splácet dluhy, které se jí prý rychle nabalovaly. "Vytloukala jsem klín klínem. Měsíčně jsem jednomu z věřitelů splácela 37 tisíc a dalšímu 25 tisíc jako úrok," uvedla. Její plat přitom nejprve jako tiskové mluvčí Libereckého kraje činil 16 až 18 tisíc korun, později, když měla více zaměstnání a pracovala na živnostenský list, údajně vydělávala 30 tisíc čistého měsíčně.

Potíže obžalované se projevily v červenci 2004 po odchodu Mareše z vlády.

Přestože obhajoba žádala pro Pradeovou uložení podmíněného trestu, podle předsedkyně senátu neexistovaly žádné zákonné důvody pro uložení mírnějšího trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám