Hlavní obsah

Bytová družstva vyhrožují Štrasburkem kvůli povinným úsporám energie

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku by mohla skončit novela zákona 406/2000 Sb, přikazující majitelům bytů v bytových domech instalaci poměrových měřičů tepla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Elektronický indikátor spotřeby tepla umístěný na radiátoru. Instaluje se v místech s více přívody tepla – tedy typicky více stoupačkami, což je běžné zejména v panelových domech.

Článek

Skupina předsedů třebíčských společenství vlastníků bytů se na něj chce obrátit, protože ani po dvouletém úsilí o změnu novely se nedočkala ani odpovědi od politiků a úředníků, proč je potřeba lidi nutit k úsporám za každou cenu, a navíc pod hrozbou drastických pokut. Hlasy stejně rozzlobených lidí evidují po celém Česku.

Další tisíce navíc

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Všichni jsme zateplovali. Nám spadla cena za teplo o třetinu. Dům má pět miliónů korun úvěr, budeme ho splácet do roku 2022,“ začal debatu předseda jednoho z třebíčských společenství vlastníků Zdenek Nahodil.

Investice dalších desítek tisíc za měřiče při zhruba 450 korunách na každý radiátor plus roční poplatky každého bytu za odečet se mu hrubě nelíbí. Včetně přístupu politiků, kteří věc nařídili zákonem, smysl ale povinným nedokázali vysvětlit.

„My jsme se po zateplení dostali z 15 tisíc na třípokojový byt na osm tisíc,“ předkládá bilance vyúčtování Miloslav Kadrnožka.

Od roku 2012 píše na všechny strany, aby zákonodárci novelu změnili alespoň pro ta společenství vlastníků (bytových) jednotek (SVJ), kde k úsporám přistoupili stejně zodpovědně.

Jako řada dalších totiž nechápe, proč jim stát nyní pod pokutou 200 tisíc korun přikazuje další investici do měřičů, o jejichž účelu nejsou lidé přesvědčeni, a navíc jim nikdo nedokázal vyvrátit řadu obav s nimi spojených.

Nové měřiče zasejí nové sváry

„Prý bude spravedlivější rozúčtování, které v důsledku povede k větší soudržnosti lidí. My už jsme se na schůzi kvůli měřičům pohádali teď,“ glosovala ironicky další ze zúčastněných vlastníků paní Bumbálková, a připomněla nikoli ojedinělý názor, že evropské doporučení šetřit energií Češi opět nejspíš proměnili v kšeft jdoucí některým firmám „na ruku“.

Za léta správcování tito lidé vědí, co šetřílci dokážou vymyslet v honbách za avizovanými úsporami, a bojí se, že kritizovaný zákon spustí jen další vlnu pokusů, omylů a zbytečných sporů.

Neurčitý slib „úspor až o 10 procent“ jim připadá po všech investicích do zateplení (okna, střecha, fasády) nereálný, a hlavně za zmiňovaných okolností naprosto ničím nepodložený.

Výše pokuty zaráží dalšího z předsedů, Milana Kadrnožku. „Když někoho vlastní hloupostí srazím autem a způsobím mu újmu na zdraví nebo požiji za volantem alkohol, zaplatím pokutu nejvýš pár tisíc. Tady hrozí SVJ zaplatit 200 tisíc, pokud zjistí, že ty přístroje na radiátorech někdo nemá, a 50 tisíc na dotčený byt. Už to je nepoměr,“ upozornil.

V rozporu s Listinou

„Na hranici absurdity přitom je, že v případech všech jiných investic nad tisíc korun na jeden byt v domě potřebujete 100% souhlas všech vlastníků bytů. Tady to dostanete příkazem shůry, a předsedové, kteří s tím mnohdy sami nesouhlasí, mají za úkol ty lidi k montáži donutit,“ dodal Kadrnožka.

V tomto ohledu to podle protestujících dokonce koliduje se Základní listinou práv a svobod, kde se praví, že „Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí,“ poznamenal místopředseda Kružík.

Všechny dosavadní snahy o změnu novely ale nevedly k ničemu, a proto Třebíčští zvažují jako alternativu Štrasburk. Zatím shromažďují odezvy od stejně naštvaných lidí z celého Česka, kteří došli k obdobným závěrům.

„Co si o tom můžete myslet? Vždyť to je, jako by vás někdo nutil pod hrozbou vysoké sankce koupit si výrobek, který nechcete. Proč byste si ho měli koupit, vám ale nikdo nevysvětlí, a když se zeptáte, máte pocit, že budete první, koho přijdou zkontrolovat, zda ho má. Jsme v demokracii, nebo v blázinci?“ ptají se v Třebíči.

Reklama

Výběr článků

Načítám