Hlavní obsah

Být prezidentem jsem si přál odmala, řekl po senátním debaklu Škromach

Právo, Karolina Brožová

Zdeněk Škromach (ČSSD) prohrál ve volbách do Senátu a nyní podle svých slov začíná od nuly. I když nyní přišel o mandát v horní parlamentní komoře, v rozhovoru pro Právo uvedl, že návrat do politiky nevylučuje. Od dětství si prý přál stát se prezidentem republiky.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Kandidát na Hodonínsku Zdeněk Škromach z ČSSD se svojí manželkou Mirkou sledují výsledky 2. kola senátních voleb.

Článek

Ve druhém kole senátních voleb jste prohrál. Co na to říkáte?

Nejsem s tím spokojen, ale nedostávám z toho infarkt. Každý konec je novým začátkem něčeho dalšího.

Už víte, co budete dělat?

Já se věnoval na sto procent své práci. Nedělal jsem si žádná zadní dvířka, ani bokovky. Ani jsem si nic nenakradl. Teď začínám od nuly. Věci se řeší, když nastanou. Ta věc teď nastala. Vyspím se a uvidím, co dál. Mám na rozhodování několik týdnů i měsíců. Nikam nespěchám. Určitě využiju zkušenosti, které jsem za dvacet let v politice a dvacet let předtím v normálním životě získal.

Budete chtít ještě v politice zůstat?

No, v tuto chvíli už v ní nejsem…

Ale můžete v příštím roce kandidovat do Sněmovny…

Nebo na prezidenta… Ne, to všechno má svůj čas. Politika nemusí být moje hlavní poslání.

Je prezidentská kandidatura aktuální?

Jako dítě jsem si to vždy přál a všechno končí, až když to není možné. V tuto chvíli nás v soc.dem. čeká diskuze. Až po sjezdu budeme asi hovořit o tom, kdo bude na prezidenta kandidovat za soc.dem. Teď jsem zaslechl Milana Chovance a Jiřího Zimolu, abychom se postavili za Miloše Zemana. Těch voleb ale ještě bude několik, než nad sebou zavřu rakev.

Reflektují volby podle vás vztah lidí k vám osobně, nebo k celé ČSSD?

Je to určitě kombinace. Když se kouknu na výsledek všech našich kandidátů, tak asi významnou roli hraje vnímání soc.dem. ať už jako toho, kdo nese odpovědnost za krajské vládnutí, nebo za vládnutí na centrální úrovni. Ale nezbavuji se ani osobní odpovědnosti. Každý kandidát ji nese. Lidovci, kteří se v krajích i ve vládě drželi v závětří, na tom profitují.

V kampani jste byl občas kontroverzní. Hovory od bazénku, selfíčka… Litujete teď něčeho zpětně?

Kampaň byla vedená korektně. Já se snažím o pozitivní pohled. Nakonec lidé rozhodli. Děkuji všem, kteří mě podpořili ve druhém kole. Aničce Hubáčkové, která vyhrála, gratuluji k úspěchu. Věřím tomu, že dokáže pro tento volební obvod to, co se povedlo mně v minulosti.

Myslíte, že vám ve volbách voliči vyčinili i za vaší účast na lánské schůzce v roce 2013, kde jste spolu s dalšími politiky soc.dem. hovořili o sesazení Bohuslava Sobotky?

Já myslím, že většinu voličů tohle nezajímá, je to spíš mediální záležitost.

V roce 2013 soc.dem. vyhrála a přesto jste chtěli Sobotku sesadit. Nechcete výměnu i nyní, po prohře v krajských a senátních volbách?

To bude záležet na funkcionářích a delegátech strany. Já jsem řadový člen ČSSD. Nechám to na politické garnituře, která za to nese odpovědnost a která se po událostech v roce 2013 dostala k moci. Já vnímám svou osobní odpovědnost za výsledek senátních voleb.

Soc.dem. neuspěla v krajských volbách, senátorské jsou takřka výprask. Porazila vás v nich i ODS nebo hnutí STAN.  Co by se tedy mělo teď změnit?

Na to je ještě příliš brzy. Ale pamatuji období, kdy jsme byli daleko úspěšnější. Měli bychom se zamyslet, proč jsme ztratili část naší voličské základny, která dnes volí ANO, Okamuru, nebo lidovce. Měli bychom vrátit straně původní voliče, kteří dávali soc.dem. vítězný potenciál.

Mělo by se změnit vedení strany?

To není na pořadu dne, to bude věc diskuse. Čekají nás klíčové volby v příštím roce do Poslanecké sněmovny, které budou o tom, kdo bude v Česku další čtyři roky vládnout. ČSSD by měla obhájit vládní pozici a nepřenechat to nastupujícím novým stranám.

Měl by v rámci ČSSD růst nahoru úspěšný jihočeský hejtman Jiří Zimola?

Já věřím, že strana vyprodukuje i další charismatické lídry, kteří nahradí naši starší generaci, která dovedla ČSSD hlavním vchodem do Strakovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám