Hlavní obsah

Bylo to připravené, myslí si jeden z Čechů unesených v Libanonu. ČR žalují o 40 miliónů

Únos pěti Čechů v Libanonu nebyla náhoda, tvrdí Pavel Kofroň, jeden z unesených. Podle něj někdo musel podrobně únosce informovat o tom, kde se skupina v Libanonu pohybuje. Kofroň to v úterý řekl ČTK. Dodal, že žaloba na stát, kterou čtyři z unesených Čechů podali, má pomoci zjistit více informací k celé události. Češi strávili v libanonském zajetí několik měsíců a do vlasti se vrátili loni v únoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Právník Jan Švarc

Článek

Součástí žaloby na stát, kterou čtyři unesení podali, je i odškodnění ve výši 40 miliónů korun.

"Mně osobně nejde o majetek nebo finanční přínos. Ale spíš se jedná o zadostiučinění nebo závěr k celému únosu. Od té doby, co jsme se vrátili, jsme považováni za darebáky, přitom nikdo nám ani lidem neřekl, co se vlastně stalo," řekl Kofroň, jenž pracuje jako novinář v Jindřichohradecké televizi.

Dodal, že on se svým kolegou cestoval do Libanonu kvůli tomu, že měli přislíbený rozhovor se syrským prezidentem Bašárem Asadem. "To je práce, která se neodmítá," uvedl. Ještě však před tím, než se novináři stačili s Asadem setkat, byli spolu s dalšími třemi Čechy v létě 2015 uneseni v libanonském údolí Bikáa.

Foto: Policie ČR, Právo

Novinář Pavel Kofroň

Právě tato lokalita patřila na seznam míst, kam ministerstvo zahraničí turistům nedoporučovalo cestovat. "Já mám zkrátka pocit, že to bylo připravené. Kdyby to nebylo v údolí Bikáa, tak by se to stalo v Bejrútu někde na náměstí. Profesionálně nás zajalo vycvičené komando, celá akce měla systém, nebyla to pouhá náhoda a nebylo to únos kvůli penězům. Všechno bylo do detailu připravené," řekl Kofroň.

Informace, kdo za únosem stojí

Domnívá se, že únosci měli dostatečný přehled o tom, kde se Češi pohybují. "A já se moc bojím, že tohle vzešlo z České republiky," uvedl. Podle něj má právě podaná žaloba vést k získání informací, kdo za únosem stojí.

Žádostí pěti Čechů o odškodnění se dříve odmítlo zabývat ministerstvo financí a zamítla ji ministerstva vnitra, zahraničí a spravedlnosti. Ministerstvo vnitra uvedlo, že odpovědnost by měli převzít organizátoři cesty, nikoli stát. Z veřejné justiční databáze vyplývá, že muži budou požadovat 40 miliónů korun. Mluvčí soudu Alena Novotná ČTK potvrdila, že žalobu soud obdržel 18. ledna. Bližší informace neuvedla, protože se žaloba teprve bude posílat žalované straně. I další z unesených, advokát Jan Švarc, se k žalobě odmítl vyjádřit.

Do Libanonu se kromě Kofroně vydali jeho kolega novinář Miroslav Dobeš, advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a vojenský zpravodajec Martin Psík. Ten se jako jediný ze zajatých k žádosti o odškodnění nepřidal.

Kdyby podle unesených tajné služby lépe spolupracovaly, nemusel se incident stát. Civilní rozvědka podle nich měla informaci o tom, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem. Fajád byl propuštěn v den návratu pětice Čechů do vlasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám