Hlavní obsah

Bylo by nejlepší, kdyby ti dva kohouti odešli, řekl Zeman

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh, který prezident Miloš Zeman přednesl ve středu zástupcům koaličních stran v Liberci, prý zahrnuje odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO), jež navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale je prý ještě „více komplexnější“. Prezident to řekl ve čtvrtek na veřejném shromáždění v Doksech na Českolipsku, kam přijel v rámci návštěvy Libereckého kraje.

Foto: Michael Polák, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Doks

Článek

„Předložil jsem jim návrh, který zahrnuje odvolání Andreje Babiše, ale nejen to, je ještě více komplexnější,“ popsal prezident. „Nechci ale o něm více mluvit dříve, než bude projednán,“ dodal.

V jiné souvislosti pak ještě doplnil, že by bylo nejlepší, „kdyby ti dva kohouti odešli, a vláda může v klidu dovládnout“.

Ještě minulý čtvrtek přitom Zeman trval na tom, že z vlády by měl odejít výhradně premiér Sobotka, zatímco ministr financí Babiš by měl zůstat. [celá zpráva]

Schůzku špiček koaličních stran v Liberci svolal Zeman narychlo na středeční večer, tedy na dobu, kdy měl být premiér Sobotka v zahraničí. Kromě prezidenta, šéfa ANO Andreje Babiše a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se jí zúčastnil ještě místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, který Sobotku zastupoval.

Babiš po schůzce uvedl, že jednou z variant, o nichž se na schůzce mluvilo, bylo fungování vlády bez Sobotky i bez Babiše. [celá zpráva]

Sobotka ve čtvrtek vzkázal ze zahraniční cesty, že by Zeman neměl „vymýšlet scénáře“, ale měl by konat na základě ústavy. [celá zpráva]

Není premiér chaotický? dotazoval se prezident lidí

Zeman v Doksech také zkritizoval Sobotku za jeho postup ohledně demise. Poukázal na to, že ji premiér oznámil, ale pak řekl, že ji nepodá. „Nemáte pocit, že je v jeho chování něco chaotického?“ ptal se Zeman.

Zeman také odmítl variantu předčasných voleb. „Jsou drahé, stojí to asi miliardu. A krizí je dnes tolik, že bychom pak mohli dělat předčasné volby každého čtvrt roku,“ uvedl prezident.

Prezident také kritizoval středeční mimořádné jednání ve Sněmovně (sledovali jsme on-line zde). „Půl dne tam žvaní a pak si odhlasují, že prohloubili krizi,“ vysmál se poslancům.

Zeman v Doksech také řekl, že jeho návštěva v kraji není kampaní. „Žádnou nedělám a nehaním své protikandidáty,“ odmítl Zeman v odpovědi na dotaz jednoho z obyvatel.

Článek jsme nenašli, ale Peroutka podlehl nacismu

Musel také odpovídat na to, jestli se už našel článek Hitler je gentleman. „Našli jsme pět obdobných. I soud uznal, že dokazují, že Ferdinand Peroutka podlehl nacismu a osobně obdivoval Adolfa Hitlera,” kontroval Zeman.

Stejně jako v Prysku či Železném Brodě i v Doksech na náměstí vyvěsili lidé z oken jednoho domu obrovské červené trenýrky. A kromě nápisů a transparentů proti Zemanovi se v Doksech objevil i jeden vyjadřující přímo podporu premiérovi. Stálo na něm: „Je suis Bohouš!“

Reklama

Výběr článků

Načítám