Hlavní obsah

Byl zdravý a lezl po horách, náhle se mu zastavilo srdce. Zachránili ho kamarádi

Právo, Kateřina Severová

Dlouhých třicet minut oživovali kamarádi a záchranáři čtyřiatřicetiletého Lukáše Němce (na snímku), který se během společného výletu nečekaně zhroutil k zemi. Přestože mladý horolezec nikdy neměl žádné vážné zdravotní problémy, přestalo mu pracovat srdce. Náhle, bez varování. Kdyby jeho přátelé nezačali s resuscitací, nepřežil by.

Foto: Archiv Lukáše Němce

Lukáš Němec, kterého na výletě v horách postihla zástava srdce. Zachránili ho kamarádi.

Článek

„Doslova jsem se znovu narodil, teď už budu slavit dvoje narozeniny,“ říká mladý muž, který se ještě do letošních Velikonoc věnoval horolezectví a podnikal náročné túry. Život se mu ale v jednom okamžiku převrátil naruby. „Byl jsem s kamarády na chatě v Lužických horách, pracovali jsme na zahradě, ale nebylo to nic fyzicky náročného. V jednu chvíli jsem zvedal kus dřevěného prkna ze země a omdlel jsem. Ostatní už znám jen z vyprávění,“ vzpomíná Lukáš, který těsně před kolapsem necítil žádnou nevolnost nebo bolest.

Nebýt ale jeho kamarádů, zemřel by. Začali okamžitě s oživováním. Než přiletěl vrtulník, trvalo to patnáct minut, záchranáři pak pokračovali s resuscitací další čtvrthodinu. Než se podařilo Lukášovo srdce opět rozpumpovat, trvalo to tak dlouhých třicet minut.

Příčina se nenašla

„Mám štěstí, že nemám žádné vážné následky,“ dodává s tím, že dva dny byl v umělém spánku a celkem strávil čtrnáct dnů v liberecké nemocnici. Během hospitalizace absolvoval řadu vyšetření, ale lékaři nenašli žádnou konkrétní příčinu, proč jeho srdce vypovědělo službu, ačkoli nikdy neměl žádné zdravotní problémy.

„Byl jsem na CT vyšetření i na magnetické rezonanci, nic se neobjevilo. Teď mě ještě čeká genetické vyšetření, ale lékaři se domnívají, že nic nenajdou,“ podotýká. Z nemocnice odešel s papírem, že u něj došlo k poruše srdečního rytmu, tzv. fibrilaci komor, při které dochází k zástavě krevního oběhu. Byl mu proto implantován defibrilátor, který hlídá jeho srdeční rytmus.

Podle profesora Petra Neužila, primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce, jsou podobné případy v takovém nízkém věku spíše vzácností, přesto se s nimi v nemocnici setkává. „Někdy se nepodaří nalézt příčinu, proč k zástavě došlo. Někteří pacienti to mají například geneticky dané. Většinou k takové příhodě dojde při větší fyzické zátěži nebo stresu, ale někdy i v okamžiku, kdy je člověk v klidu,“ říká Neužil.

Každá vteřina totiž snižuje možnost na obnovení srdeční činnosti a úspěšnou resuscitaci bez nevratných následků
Jana Poštová, mluvčí pražské záchranky

Podle jeho slov je v tomto případě důležitá hlavně včasná pomoc. „Pokud by nebyla zahájena resuscitace, člověk zemře. Fibrilace komor je příčinou mnoha případů náhlé srdeční smrti,“ zdůrazňuje.

K podobnému případu se šťastným koncem nedávno vyjížděli také pražští záchranáři. V kanceláři jedné velké firmy v pražských Stodůlkách zkolabovala doposud zcela zdravá třicetiletá Alžběta. Kolegové nejdříve slyšeli jen hlasitou ránu, pak uviděli Alžbětu ležet v bezvědomí na zemi. Příčinou byla právě srdeční zástava.

„Rozhodující byla v tomto případě rychlost, každá vteřina totiž snižuje možnost na obnovení srdeční činnosti a úspěšnou resuscitaci bez nevratných následků. Významnou roli sehrál i fakt, že firma měla vlastní přenosný defibrilátor, který může elektrickým výbojem obnovit srdeční rytmus,“ říká mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Alžbětě, stejně jako Lukášovi, lékaři implantovali přístroj, který hlídá srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám