Hlavní obsah

Byl to tvrdý a zákeřný útok, říká poslanec Tejc

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a dvojka na kandidátce soc. dem. na jižní Moravě Jeroným Tejc popsal Právu napadení 1. místopředsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky. Podle Tejce šlo o dvoumetrového muže, jenž Sobotku napadl silnou ránou pěstí do obličeje poté, co ho požádal o několik slov.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Byl jste v Brně v době, kdy došlo útoku. Jak k němu došlo?

Na mítinku v Brně-Žabovřeskách bylo tou dobou několik set lidí. Stalo se to v době, kdy jsme se střídali na minipódiu, Bohuslav Sobotka právě dokončil první slovo. Zároveň k němu přicházel člověk, jestli by mu mohl něco říct. Bohuslav Sobotka se k němu přiklonil, aby poslouchal, a v tu chvíli přišel ten tvrdý a docela zákeřný útok pěstí do obličeje. Přiznám se, že jsem útok přímo neviděl. Něco jsem slyšel a když jsem se otočil, tak jsem jen viděl, jak Bohuslav Sobotka padá.

Co se stalo se Sobotkou?

Byl v šoku, stejně jako já i všichni přítomní. Toto se nedalo čekat. Máme už za sebou 150 mítinků, ale tady jsme se poprvé setkali s mladými lidmi, kteří se tu snažili vyvolat určitý konflikt. Transparenty a podobně naznačovali, že soc. dem. není ta správná strana. Nic proti tomu, ale s lidmi na mítinku začali postupně vyvolávat konflikty.

Myslím, že ten člověk, který incident způsobil k nim nepatřil. Patřilo to však k atmosféře, k tomu vyvolávání nenávisti. Bohuslav Sobotka byl převezen do nemocnice a v tuto chvíli nechci komentovat jeho zdravotní stav.

Tekla mu krev?

Myslím, že ne. Nebezpečí je spíše v tom, že má přinejmenším otřes mozku. Netroufám si to ale odhadovat, to je na lékařích. Do konce týdne minimálně jsme na jižní Moravě zrušili kampaň, každý den přitom absolvujeme šest mítinků. Mrzí nás to, ale nedá se nic dělat. Důležitý je nyní zdravotní stav.

Jak silný byl úder?

Nebyla to nějaká malá rána, což mi potvrdí všichni v okolí. To nebyl pohlavek, nebylo to k smíchu. Ten útočník byl o hlavu vyšší než já a já měřím 185 centimetrů. Nebyl to někdo, kdo neumí dát ránu a ten útočník byl poté zadržen lidmi a následně policií. Byl však agresivní i nadále.

Nebyl opilý?

To nevím. Myslím, že ne, ale dýchnout jsem mu nedával.

Reklama

Výběr článků

Načítám