Hlavní obsah

Bursík navrhl Fischerovi Mika, Dürra a Smolíkovou

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Jan Fischer dostal další seznam nominací do překlenovací vlády. Šéf zelených ve čtvrtek na jednání navrhl premiérovi na post ministra životního prostředí Ladislava Mika, do funkce ministra školství Jakuba Dürra a Martu Smolíkovou do čela resortu kultury. Fischer si vzal týden na rozmyšlenou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér v demisi Martin Bursík s novým premiérem Janem Fischerem v Hrzánském paláci

Článek

Bursík prohlásil, že hlavní prioritou při výběru ministrů byla snaha o úspěšné dokončení předsednictví EU, "aby neměly silné evropské státy snahu nám to předsednictví, které jsme si ukradli sami, ukrást ještě oni“.

"Všichni kandidáti na ministry za Stranu zelených jsou nestraníci, nemusí pokládat legitimace či pozastavovat členství, ani jeden z nich nebyl v KSČ, jde skutečně o experty," poznamenal Bursík.

Roli při výběru hrály zkušenosti

U Ladislava Mika ocenil Bursík především jeho zkušenosti z funkce náměstka životního prostředí a také jako vysoce postaveného úředníka v evropské komisi. Podle Bursíka je to „Pan Evropa přes životní prostředí“.

Dosavadní náměstek ministerstva školství politolog Jakub Dürr působil dříve jako lektor na Katedře politologie a evropských studií a poté jako prorektor olomoucké Univerzity Palackého pro vnější vztahy. Rozhodující při volbě Dürra byly opět jeho zkušenosti coby experta na evropskou problematiku. "Je to člověk z akademické půdy s rozsáhlou zkušeností," pochválil jej.

Ministryní kultury úřednické vlády by podle představ zelených měla být Marta Smolíková, ředitelka neziskové organizace ProCulture/Otevřená společnost. Smolíková úzce spolupracuje s ministerstvem kultury a podílela se na vytvoření kulturní politiky. Člověk z neziskového sektoru by mohl vládě slušet, vysvětlil Bursík.

Ten znovu zdůraznil, že jména jsou jen nominace Strany zelených a že strana bude zcela respektovat Fischerovo rozhodnutí.

„Beru si minimálně týden, abych se seznámil s těmi návrhy, s těmi lidmi,“ uzavřel Fischer. 

Ministři navrhovaní Stranou zelených
ministr školstvíJakub Dürrnáměstek ministerstva školství
ministr životního prostředíLadislav Mikonáměstek ministra životního prostředí
ministryně kulturyMarta Smolíkováředitelka neziskové organizace ProCulture/Otevřená společnost
Ministři navrhovaní ČSSD
ministerstvo pro místní rozvojRostislav Vondruškašéf Czechtourismu
ministerstvo průmyslu a obchoduIvo Pěgřímekšéf Českého báňského úřadu
ministerstvo zemědělstvíJakub Šebestaśéf zemědělské inspekce
ministerstvo zahraničíJan Kohoutnáměstek ministra zahraničí
ministr pro evropské záležitostiŠtefan Fülevelvyslanec ČR při NATO
ministerstvo vnitroMartin Pecinašéf antimonopolního úřadu
ministerstvo práce a sociálních věcíPetr Šimerkanáměstek ministra práce

Kandidáti navržení Stranou zelených

Ladislav Miko (ministr životního prostředí)

Narozen 9. dubna 1961 v Košicích, držitel dvou doktorátů v oborech obecná biologie a systematická biologie a ekologie na Univerzitě Karlově v Praze.

Deset let působil v zoologickém ústavu Slovenské akademie věd, v 90. letech devět let zastával funkci zástupce ředitele České inspekce životního prostředí. V letech 2002 až 2005 byl náměstkem ministra životního prostředí na úseku ochrany přírody. Od roku 2005 vede Ředitelství ochrany přírodních zdrojů Evropské komise. 

Výrazně se podílel na vytvoření ochranných oblastí v rámci evropského programu Natura 2000 a na nové koncepci Národního parku Šumava.

Jakub Dürr (ministr školství)

Narozen 7. srpna 1976. Vystudoval politologii a evropská studia na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Masarykově univerzitě v Brně.

V roce 2006 se stal ve svých devětadvaceti letech nejmladším prorektorem v historii Univerzity Palackého v Olomouci. Od září 2008 pracuje jako náměstek ministra školství řídící skupinu pro evropské záležitosti.

Marta Smolíková (ministryně kultury)

Narozena 17. dubna 1965. V letech 1993-2003 pracovala v Nadaci Open Society Fund Praha. V roce 2003 založila ProCulture - výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu. Vedla také projekty Koncepce účinnější podpory umění 2007-2013, Analýza trhu práce sektoru kultura v ČR (2007).

Nyní pracuje jako ředitelka Otevřené společnosti o.p.s. / ProCulture. Je členkou poradního sboru pražského primátora pro oblast kulturní a grantové politiky. Je tajemnicí Rady uměleckých obcí, členkou Sdružení kritiků umění a členkou Mezinárodní asociace kritiků umění (AICA). Vyučuje management umění (VŠUP), grantovou problematiku a kulturní politiku na DAMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám