Hlavní obsah

„Bureš zadržen, sorry jako.“ Demonstranti žádali před Sněmovnou vydání Babiše

Praha

Skupina příznivců hnutí Chcípl pes demonstruje na pražském Malostranském náměstí za vydání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. O Babišově vydání totiž jedná v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor. Babiš na jednání nedorazil.

Shromáždění Chcípl pes na Malostranském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti v blízkosti Sněmovny skandovali „Vydejte Babiše” a pískali. Měli české vlajky a transparenty s portrétem expremiéra a nápisy „Babiš zadržen” či „Sorry jako”.

FOTO: V Praze se opět demonstrovalo. Tentokrát za vydání Babiše

Domácí

Na několik minut zablokovali také Nerudovu ulici. A snažili se dostat i dále do Sněmovní ulice, tam je ale nepustili policisté. Účastníci demonstrace se tak vrátili na Malostranské náměstí.

Případ Čapí hnízdo pokračuje již třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát.

Státní zastupitelství požádalo o vydání Babiše k trestnímu stíhání

Krimi

Kauza se týká údajného dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání je podle něj politické a na objednávku.

Kromě předsedy hnutí ANO je ale také v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti požadovali před Poslaneckou sněmovnou vydání bývalého premiéra Andreje Babiše k vyšetřování v kauze Čapí hnízdo.

Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Výbor se ale kromě Čapího hnízda bude zabývat v úterý i žádostí o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze Opencard.

Soud požádal o vydání exprimátora Svobody

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám