Hlavní obsah

„Bureš, za katr půjdeš“. Tisíce lidí demonstrovaly proti Babišovi, část zamířila na Hrad

Aktualizováno

Demonstrace proti premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi se konaly v pondělí večer v řadě měst Česka, kde se sešly tisíce protestujících. Babiš podle organizátorů podvedl své voliče a staví se do role oběti světového spiknutí. Premiér v demisi jim vzkázal, že nechtějí vést debatu.

Záznam: Protest proti krokům vlády ČR bez důvěry Video: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

„Výsledek demokratických voleb rozhodl o tom, že premiér by měl vzejít z hnutí ANO. To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB,” napsali organizátoři spolku Milion Chvilek na svých stránkách a vyzvali občany, aby podepsali petici a připojili se k protestům.

Foto: Novinky

Demonstrace proti vládě v demisi Andreje Babiše na Václavském náměstí v Praze.

V Praze na Václavském náměstí vyjádřilo podle události na Facebooku zájem přes 40 tisíc lidí. Podle odhadů jich dorazilo po 19. hodině zhruba deset tisíc. Lidé přišli vyjádřit nesouhlas nejen s premiérem v demisi, ale i s prezidentem Milošem Zemanem. K vidění tak byly například transparenty s hesly „Zemane, už mě fakt nebabiš”, „Stop Babiš s.r.o.” či „Bureš, za katr půjdeš”. Lidé skandovali: „Máme toho dost!”, „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák”, „Babiše do koše” či „Republiku nedáme”.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé na Václavském náměstí protestují proti vládě premiéra v demisi Andreje Babiše.

Organizátor protestů Mikuláš Minář během demonstrace jménem přítomných vyzval Babiše, aby již nebyl podruhé premiérem: „Vyzýváme vás, abyste zvážil, že občané vám vyslovili nedůvěru, a rezignoval na funkci. A vážení poslanci ANO, vyberte ze svého středu někoho kompetentnějšího a způsobilejšího k tak náročným úkolům, jako je vést Českou republiku.”

Kolem půl deváté večer oficiální protest na Václavském náměstí skončil. Zhruba 200 lidí zamířilo demonstrovat na Pražský hrad. Doprovodil je antikonfliktní tým. Dvě stovky převážně mladých lidí před sídlem prezidenta skandovaly hesla: „Dodržujte ústavu”, „Zemanovi důchod”, „Česko není Rusko” či „Chceme vidět Miloše”. Zhruba po deseti minutách protest ukončili.

Foto: Mapy.cz

Václavské náměstí v Praze. Červeně je vyznačena oblast, kterou zabral dav lidí protestujících proti A. Babišovi.

Demonstrace se konaly i v dalších městech, například v Brně, Liberci, Hradci Králové, Ostravě nebo Pardubicích. V Brně přišlo 2000 lidí, v ostatních městech se demonstrující počítali na stovky.

Andrej Babiš k demonstrantůmVideo: Ludmila Žlábková, Právo

„Samozřejmě, nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,” řekl v pondělí Babiš na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje.

„Pro mě je podstatné číslo, že nás volilo 1,5 miliónu lidí,” řekl na tiskové konferenci Babiš v narážce na to, že ANO získalo v parlamentních volbách skoro 30 procent hlasů.

Na Babiše později na demonstraci v Praze reagoval organizátor protestů Mikuláš Minář. „My jsme sem přišli vést debatu. Ale vy jste jel do Hradce Králové vést spanilou jízdu a slibovat další miliardy. Proč jste nepřišel vést debatu sem?” ptal se na dálku premiéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Muž demonstrující na Václavském náměstí proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi

Vláda nemá řádný mandát, zaznělo v Brně

Na brněnské centrální náměstí Svobody dorazilo večer bezmála 2000 lidí na demonstraci proti zneužívání moci. Ta se nesla v duchu protestů proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Účastníkům akce se nelíbí, že v čele Česka stojí trestně stíhaný politik. Kritizovali také to, že vláda dělá klíčová rozhodnutí, aniž by prý k tomu měla řádný mandát. Mnozí si na náměstí přinesli transparenty s nápisy „Babiše do koše“.

Ovace sklízely návrhy řečníků na to, aby co nejdříve odstoupil. Novinář a historik Luděk Navara mimo jiné zmínil to, že někteří žurnalisté v Česku čelí nejrůznějším politickým tlakům, a hovořil také o snaze „zamést pravdu pod koberec“, což se podle něj ale rozhodně nepodaří. Potlesk také sklízely zmínky o možných předčasných volbách.

Demonstrace v BrněVideo: Vladimír Klepáč, Právo

Několik stovek lidí dorazilo na demonstraci na centrální Masarykovo náměstí v Ostravě. Nad hlavami některých účastníků protestu se vyjímaly transparenty s texty jako STB Babiš, Česko za koblihu nekoupíš či Fízl premiérem? NE!

Jeden ze svolavatelů protestu Ivo Kaleta řekl, že demonstraci svolala improvizovaná skupina obyvatel. „My jsme se nijak neorganizovali, jen jsme se rozhodli pomoci iniciativě Milion chvilek pro demokracii a s pár přáteli pokusit se promluvit v Ostravě, aby i Ostrava měla hlas v tom celorepublikovém snažení,“ vysvětlil.

Od 18. hodiny pak několik řečníků, mezi nimi například i zástupci studentů, herců či vysokoškolských pedagogů, promluvilo k lidem.

Demonstrace v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

Na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové se sešlo více než osm stovek lidí. S transparenty v ruce se rozhodli podpořit iniciativy upozorňující podle jejich slov na znepokojující politickou situaci v naší zemi.

Většina účastníků se shodla, že je pro ně důležité, aby premiér i ostatní členové vlády, parlamentu i další politici, kteří mají činit zodpovědná rozhodnutí, měli čistý morální kredit.

Foto: David Taneček, ČTK

Demonstrace na Masarykově náměstí v Hradci Králové proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi a krokům jeho vlády bez důvěry.

„Není pro mě přijatelné, aby premiérem byl člověk podezřelý z finančních podvodů a spolupráce s StB. Je jedno, zda jde o pana Babiše, či kohokoli jiného. Jde o zachovávání základních morálních a lidských hodnot, které jsou nyní, působením (nejen) pana Babiše, pošlapávány,“ řekl Právu Rostislav Coufal.

Na Horní náměstí v Olomouci dorazily asi tři stovky lidí.

„Vadí mi hlavně, že si vláda počíná jako válečník na dobytém území. Přestože nedostala důvěru, provádí personální čistky a činí kroky, jejichž dopad může budoucí kabinet jen stěží zvrátit. Myslím, že si to dovoluje jen proto, že má za zády spřízněného prezidenta. Pokud by byl na Hradě někdo jiný, zřejmě by ani nepověřil jednáním o sestavení vlády člověka, který čelí trestnímu stíhání,“ řekla Právu Miluše Malá.

Demonstrace v OlomouciVideo: Miloslav Hradil , Právo

V Ústí nad Labem se sešlo na demonstraci na Mírovém náměstí kolem 120 lidí. Jelikož chyběly mikrofony a reproduktory, pouze postávali, debatovali v hloučcích a podepisovali také petiční archy. K vidění bylo několik transparentů zaměřených proti Andreji Babišovi.

„Přece nemůžeme mít trestně stíhaného premiéra, to jediné mi ohromně vadí,“ řekl Právu jeden z účastníků akce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Protestující v Ústí nad Labem

Na náměstí Republiky v Plzni dorazilo asi pět stovek lidí. Na místě podepisovali petici proti tomu, aby byl Babiš – trestně stíhaný člověk vedený jako agent STB – premiérem.

„Lpění Babiše na pozici premiéra několik měsíců blokuje povolební vyjednávání. Jsme rádi, že přišlo tolik lidí, kterým budoucnost České republiky není lhostejná,“ řekl Právu svolavatel akce Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Do západočeské metropole přijel i literární kritik a politický komentátor Bohumil Doležal. „V posledních letech se demokracie mění v autokracii, v samovládu několika mocných, mění se v oligarchii, ve vládu postkomunistických zbohatlíků, zvláště jednoho, který pod heslem boje proti korupci ve svých rukou soustředí obrovskou ekonomickou, hospodářskou a mediální moc a mění se i v buranokracii, ve vládu hulvátství, sprostoty a arogance,“ řekl Doležal.

Demonstrace v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

V Českých Budějovicích organizátoři spojili protest s uctěním památky obětí koncentračního tábora v Letech. Na náměstí Přemysla Otakara II. se sešlo asi 300 lidí. Někteří ovšem přišli jen kvůli pietě, nikoli na demonstraci. [celá zpráva]

„Nemám tuto akci ani moc spojenou s politikou. Jdu hlavně z toho důvodu, abych uctila památku těch, kteří v koncentračním táboře zemřeli. On totiž není rozdíl mezi koncentračním táborem, jestli v něm zemřelo 200 lidí, nebo 2000,“ sdělila Právu Lenka Štifterová.

Lidé v Českých Budějovicích uctili obětí koncentračního tábora v LetechVideo: Pavel Orholz, Právo

V Pardubicích do pěší zóny před sochu prvního českého aviatika Jana Kašpara přišlo asi sto lidí, další kolemjdoucí ochotně podepisovaly petici.

„Kroky, které činí vláda bez důvěry řízená Andrejem Babišem, vzbuzují podezření, že vývoj v naší zemi směřuje k privatizaci státní moci. Téma střetu zájmů se u Andreje Babiše opakuje i v dalších oblastech jeho působení jako podnikatele a politika. Chceme bez odkladu vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny, která by garantovala další demokratické směřování naší země,“ řekla Lenka Španihelová, spoluorganizátorka demonstrace.

Demonstrace v PardubicíchVideo: Zdeněk Seiner, Právo

Na Masarykově náměstí v Jihlavě se sešlo v sedm hodin večer šest desítek lidí, kteří kvůli nesouhlasu s politickou situací dali přednost pokojné demonstraci před možná příjemnější soukromou zábavou. Komorní shromáždění se neslo v přátelském duchu, namísto oficiálních projevů dva řečníci stručně přiblížili stávající atmosféru v zemi a její dopady na zkušenostech z vlastního okolí.

Foto: Jana Pechová, Právo

Demonstrace v Jihlavě

Ve zbývajícím čase se pak účastníci akce, kteří měli možnost na místě podepsat petici, shlukli do několika debatujících skupinek.

Desítky lidí se sešly i v Karlových Varech na akci s názvem NE agentům StB a SNB ve vysokých politických funkcích.

Organizátoři měli připravený stánek s petičními archy. Na něj umístili transparent, který posílal prezidenta Miloše Zemana, premiéra v demisi Andreje Babiše a SPD do koše, ve kterém již ležela pěticípá rudá hvězda. „Ještě před setkáním podepsaly petici na internetu řádově stovky lidí z Karlových Varů a okolí,“ uvedl organizátor akce Jiří Slach. „Další desítky lidí tady stojí ve frontě, aby se podepsali přímo zde,“ ukazoval.

Shromáždění demonstranti skandovali společně Babiše do koše a další slogany namířené proti lidem ve vysoké politice, kteří figurovali ve složkách KSČ.

Demonstrace v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

Babiš prý ze sebe dělá oběť světového spiknutí

Spolek Milion Chvilek organizuje akce proti Andreji Babišovi podle svých slov hned z několika důvodů. Kvůli neplnění jeho předvolebních slibů podle nich už nemá cenu apelovat na jeho „svědomí a slušnost”, ale požadují jeho rezignaci.

Vadí jim, že premiér v demisi nemá zájem o dialog, čelí trestnímu stíhání, by veden jako agent StB neb, že podle nich ze sebe dělá oběť světového spiknutí

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Demonstrace v Liberci proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi a krokům jeho vlády bez důvěry.

„Začal tím, že proti němu vede kampaň 'starý systém', politici, 'Palermo' a novináři. Pokračoval tím, že se ke kampani přidala česká policie a státní zastupitelství. Pak se prý do kampaně  zapojilo slovenské soudnictví a potom i evropské instituce. Korunu své konspirační teorii nasadil Babiš tvrzením, že již v 80. letech si desítky estébáků z dlouhé chvíle vymýšlely dokumenty o spolupráci s Babišem,” píše se na stránkách spolku.

Pod petici Milion Chvilek se ke dnešnímu dni podepsalo více než 236 tisíc lidí. Což je pro srovnání jen o 30 tisíc méně, než ve volbách do Sněmovny získalo poslední hnutí STAN.

Demonstrací přibývá

Pondělní demonstrace jsou již několikáté v řadě. V březnu se města zaplnila například kvůli osobě komunisty a bývalého člena pohotovostního pluku VB Zdeňka Ondráčka, který se nakonec nestal předsedou poslanecké komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů. Protestující mířili ale i na Andreje Babiše a Miloše Zemana. [celá zpráva]

Lidé vyšli do ulic i poté, co při svém inauguračním projevu Miloš Zeman útočil na Českou televizi. [celá zpráva]

Pod názvem Vyjdi ven se konaly i studentské protesty. Studenti na půl hodiny vyšli před školy, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám