Hlavní obsah

Bulovka vylepšila infekční oddělení

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka ve čtvretk otevřeli nová oddělení pro vysoce infekční pacienty. Vybudovali je nákladem 40 miliónů korun. Na pneumologické klinice jde o novou jednotku pro izolaci nemocných s plicní tuberkulózou, což je nemoc, kterou by si mohli přivézt i turisté z jihovýchodní Asie, která byla zasažena přírodní katastrofou.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Díky podpoře kraje zdravotní sestry studují přímo v Karlových Varech.

Článek

Tato nemoc se ale občas vyskytuje i u bezdomovců. Oddělení má devět lůžek, je nejmodernější v republice a je vybaveno podtlakovou ventilací se speciálními vysoce účinnými filtry vzduchu a zářiči, které ničí choroboplodné zárodky ve vzduchu. Tak je chráněn personál i ostatní pacienti.

Nemocnice také otevřela nové oddělení infekční kliniky a mikrobiologickou laboratoř pro vyšetření vzorků od pacientů s podezřením na jakoukoli exotickou nemoc.

"Laboratoř má charakter čistých prostor s kontrolovanou kvalitou ovzduší, která je zajištěna třístupňovou filtrací přiváděného a důkladným ošetřením odváděného vzduchu," řekla Právu primářka doktorka Blanka Horová.

Bulovka pečuje o nemocné s infekčními nemocemi již velmi dlouho a patří k absolutní špičce v České republice. Proto se zde také soustřeďují ty nejtěžší případy.

Nikdo z turistů z Asie neměl vážnou nemoc

Nikdo z patnácti českých turistů, kteří se vrátili z jihovýchodní Asie, postižené přírodní katastrofou a byli ošetřeni na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka v Praze, neměl vážnou nemoc. Právu to řekla ve čtvrtek primářka kliniky doktorka Hana Roháčová.

"Jedenáct pacientů bylo ošetřeno ambulantně, čtyři byli hospitalizováni," řekla primářka. "Žádné zvláštní onemocnění jsme nezaznamenali. Nemusíme se obávat v našich oblastech nějaké epidemie. Jde o onemocnění, která se v naprosté většině šíří vodou nebo potravinami a epidemie spíš hrozí v Asii. U nás je vysoký standard hygieny, a proto nám epidemie nehrozí," zdůraznila primářka Roháčová.

V případě, že by se některý z turistů vrátil s cholerou, tyfem nebo malárií, na Bulovce umějí takové případy léčit, protože se s nimi opakovaně setkávají po návratu českých turistů z různých koutů světa.

Turisté by sami sebe měli sledovat

"Každé onemocnění má inkubační dobu, takže po několik týdnů budeme monitorovat možné výskyty, ale zatím žádné informace o infekcích nemáme," řekla doktorka Roháčová.

Dodala, že každý turista, který se vrátí z postižených oblastí Asie, by sám sebe měl kontrolovat a v případech zhoršení zdravotního stavu, měl by okamžitě navštívit lékaře. "To ale platí pro každého turistu, který se vrátí z oblasti, kde úroveň hygieny je nižší než u nás," uvedla Roháčová.

Přednosta pneumologické kliniky profesor Petr Zatloukal Právu řekl, že klinika nepřijala žádného turistu z jihovýchodní Asie, u něhož by bylo podezření na tuberkulózu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám