Hlavní obsah

Budoucí první dámu uvidíme jen výjimečně

Právo, dan, tin

Ať se stane prezidentem Miloš Zeman (68), či Karel Schwarzenberg (75), jedno je jisté již dnes – první dámu český národ uvidí jen zřídka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Therese Schwarzenbergová (sedící)

Článek

Therese Schwarzenbergová, rozená hraběnka z Hardeggu, žije ve Vídni a do Prahy příliš nejezdí. Podle jejího muže bude komplikovat výkon funkce první dámy hlavně to, že je těžce postižená po úrazu na lyžích, kdy skončila na vozíku. Díky rehabilitaci už se jí daří trochu chodit.

„Na to musí být člověk zdravý, což ona není. Určitě se tady při výjimečných příležitostech ale objeví,“ řekl Právu Schwarzenberg. S Terezií, která neumí česky, je šéf české diplomacie sezdán hned dvakrát. Poprvé se vzali v roce 1967. Mají tři děti, Jana Nepomuka Ondřeje, Annu Karolinu a Karla Filipa. Když se ale ukázalo, že Karel Filip má jiného otce, následoval rozvod. Během života se ale znovu sblížili, zvláště poté, co se Terezie v roce 1992 těžce zranila. V roce 2008 se konala druhá svatba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivana Zemanová (vpravo) se svým manželem a dcerou Kateřinou u volební urny.

Manželka Miloše Zemana Ivana se na veřejnosti po boku svého manžela objevuje velmi zřídka. Údajně je politikou znechucena od roku 2003, kdy po prohře svého muže v parlamentních prezidentských volbách na protest vystoupila z ČSSD. Vždy si přísně střežila své soukromí a i v kampani svého muže se odmítla angažovat. Přesto by ale Zemanova o dvacet let mladší manželka roli první dámy zvládla. „Na rozdíl od jiných v tom má praxi,“ připomněl Zeman před několika dny v rozhovoru pro Právo, že jeho žena si podobnou roli vyzkoušela, když byl premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny.

V kampani se angažuje jejich devatenáctiletá dcera Kateřina, studentka gymnázia, která si podle svých slov umí představit, že by zastoupila svou matku v roli první dámy.

Miloš Zeman je podruhé ženatý: z manželství se svou první ženou Blankou (1971–1978) má syna Davida, který je lékařem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám