Hlavní obsah

Budoucí policisty hledají už mezi školáky

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáct studentů ze tří středních škol se ve skupinách pohybuje po staré tovární hale. Chlapci i dívky si nasazují zvukotěsná sluchátka, zalehávají a podle pokynů pálí na vzdálené terče ze samopalů. Ozývají se ohlušující rány, jedna za druhou, o kus dál dopadají nábojnice. Střelcům je přitom jen mezi šestnácti a osmnácti lety, jsou to vlastně ještě děti a s některými každá dávka ze samopalu pořádně zacloumá.

Foto: Michael Polák, Právo

Střelba ze samopalu je jednou ze součástí praxe, přes níž policie láká školáky do svých řad

Článek

To vše se odehrává na policejní střelnici v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Studenti ze škol v Liberci, České Lípě a Šluknově tu právě absolvují střeleckou soutěž, která je završením celého týdne takzvané řízené praxe. Tu pro ně připravuje liberecké krajské policejní ředitelství a zejména jeho personalisté a náboráři.

Foto: Michael Polák, Právo

Zájem o řízenou praxi projevily i dívky

Program mají díky nim středoškoláci dost pestrý. „Absolvují celé policejní kolečko. Seznámí se například s detaily ohledání místa činu, probírá se drogová problematika, nechybí ani ukázky a seznámení s donucovacími prostředky a nácvik taktiky služebních zákroků. Sami si vyzkouší trénink vstupu do objektů, vyhledání pachatele a jeho eliminaci,“ popisuje Pavel Šlapák, policejní personalista a náborář.

Středoškoláci podle něj také studují problematiku cizinecké policie i práci dopravních policistů, pracují s psovody, navštíví policejní cely a absolvují dokonce zjednodušené psychotesty.

Řízená praxe se policii vyplatí

Policisté se netají tím, že tím vším chtějí středoškoláky okouzlit a nalákat je, aby po maturitě neváhali a přihlásili se k policii. Řízenou praxi pro středoškoláky chystají v této podobě už druhý rokem a nemohou si ji vynachválit. Od té doby jim prošlo rukama 81 středoškoláků, 21 z nich se už přihlásilo o práci u policie. Osm už tuto práci získalo a další dva nastoupí od 1. listopadu.

Jen z jedné třídy letošních absolventů v českolipské Euroškole se k policii přihlásilo letos už 7 lidí. „Tři z nich už jsou přijatí a další dva ještě absolvují přijímací řízení,“ popsala pro Právo Petra Kašparová, ředitelka Euroškoly, kde mají obor zaměřený na bezpečnostní služby od roku 2012 a je o něj pořád velký zájem.„Praxi na policii velmi vítáme. Studenti se v jednotlivých částech policie orientují a vytipovávají si možná i svá potenciální pracovní místa,“ dodala.

Jakub Zdychynec studuje ve 2. ročníku Euroškoly a už teď ví, že by chtěl svou cestu směrovat do bezpečnostních složek. „Nejprve bych si chtěl udělat vysokou školu a teprve pak bych rozhodl, kam půjdu. Ale hlavní volby budou policie, nebo armáda,“ upřesnil.

Foto: Michael Polák, Právo

Studenti zkoušeli střelbu na terč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám