Hlavní obsah

Bartoš oznámil kandidaturu na šéfa Pirátů. A posypal si hlavu popelem

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Pirátů Ivan Bartoš přestal napínat a řekl si straníkům o nominace pro obhajobu své pozice v čele pirátské strany. Základní nominaci sice už měl, ale do středečního večera se k ní nevyjádřil s odkazem na vytíženost kolem vládního angažmá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš po zvolení do čela Pirátů v roce 2018

Článek

Ve své kandidátské řeči připustil, že na volebním fiasku nesl svůj podíl, ale podle něj strana z prekérní situace vyjde silnější.

„Stavím se čelem k neúspěchu ve sněmovních volbách a k nenaplnění vize, kterou jsem jako předseda i volební lídr reprezentoval. Naše ambice nebyla naplněna v žádném z pozitivních cílů, pokud neberu zabránění možné vlády SPD a ANO,“ uvedl Bartoš.

„Řada chyb jde zcela objektivně samozřejmě za mnou jako lídrem, i když jsem dal do své práce opravdu maximum a šel jsem do toho s plným nasazením, stejně jako se o to snažím každý den,” dodal.

Richterová se nečekaně stahuje z vedení Pirátů

Domácí

Přiznal, že měl brát více v potaz názory kritiků volební kampaně a nastavit lepší systém organizace.

„Věřím, že i když je situace nyní těžká, vzejdeme z ní zkušenější, a nakonec jako strana i silnější,“ dodal Bartoš.

Čtyři vyzyvatelé

Zopakoval, že volební neúspěch, kdy strana ztratila 18 poslanců a místo slibovaného zisku 25 procent hlasů získala v koalici se STAN jen 15,6 procenta, je potřeba pečlivě analyzovat.

„Věřím, že důsledná analýza bude přetavena ve znalosti a hlavně ve změny, které nás posunou. Znalosti, které nám pomohou vyvarovat se chyb, včetně chyb řízení a naplnění rolí, které v životě strany všichni přebíráme. Na tom bych se rád společně s vámi všemi aktivně podílel,“ sdělil straníkům.

„Nechtěný“ Dostál: Piráti se hádají, jak moc být progresivní levice

Domácí

Bartoš už dříve získal nominaci z členského podnětu, na kterou stačí 35 hlasů celostátního fóra. Hlasovat může každý z asi 1200 členů.

Nyní se přidává podpora krajských organizací. Nominaci mu zatím daly olomoucká, pardubická a pražská buňka. Na celostátním fóru, které se uskuteční online 8. ledna, však bude mít tentokrát konkurenci.

Postaví se mu senátor Lukáš Wagenknecht, místopředsedkyně jihočeské organizace Jana Koláříková, členka republikového výboru Jana Michailidu nebo pražská zastupitelka Eva Horáková.

Velký zájem je i o místopředsednické pozice, které po volebním debaklu známé tváře uvolňují. Nově se do klání přihlásil místopředseda europarlamentu Marcel Kolaja.

Reklama

Výběr článků

Načítám