Hlavní obsah

Bude sucho. Prognóza není příznivá, připouští vláda a chystá investice za 30 miliard

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Letošek může být již šestým suchým rokem v řadě. Prognóza není příznivá, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý po jednání Národní koalice pro boj se suchem. Vláda plánuje v příštích deseti letech investovat do boje se suchem až 30 miliard korun. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se finální částka může vyšplhat až na 50 miliard korun.

Foto: John Sommers II/Files , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Řešení tématu vody je to nejdůležitější, co máme na stole. Podle vyjádření ČHMÚ je dnes situace podstatně horší než v minulém roce, ta prognóza není moc příznivá,“ prohlásil v úterý premiér.

Dodal, že vláda chystá konkrétní projekty, například propojování vodních soustav nebo prohlubování vrtů a studen. „V příštích letech na to počítáme s 24 miliardami, na obnovu vodovodů dalších šest miliard. To jsou investice zahrnuté v Národním investičním plánu,“ zmínil Babiš dokument, o němž opakovaně mluví, ale zatím ho odmítl představit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec si myslí, že částka bude ještě vyšší. „Plánujeme, že tam půjdou další desítky miliard, odhadnu si to až na 50 miliard,“ doplnil Brabec.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) uvedl, že v případě pokračujícího sucha Česko zvládne překlenout ještě několik suchých let. „Ale je potřeba pomoci zadržet vodu v krajině nebo ve vodních nádržích,“ podotkl Toman.

Kupte víc cisteren, doporučuje Babiš

„Bude skvělé, když květen bude deštivý a chladný, ale křišťálovou kouli nikdo nemá. Musíme být připraveni na to, že situace může být vážná,“ varoval Brabec. Problém je podle něj v tom, že stovky obcí jsou stále závislé na mělkých vodách a budou muset být zásobovány cisternami.

Premiér k tomu dodal, že doporučil předsedovi Správy státních hmotných rezerv Pavlu Švagrovi, aby nakoupil víc cisteren. „Měli bychom se podívat, jestli tam nemáme různé vzácné kovy, které nepotřebujeme, ty cisterny by byly více důležité,“ zdůraznil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám