Hlavní obsah

Buď nepřijede nikdo, nebo jen ten, s kým je Zeman domluvený, míní Kalousek

Právo, Novinky, ČTK, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman pozval do Česka k 70. výročí osvobození Osvětimi představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska buď nepřijede nikdo, anebo jen ten, s kým se prezident již dávno dohodl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně.

Článek

„Pan prezident zve do Prahy prezidenty všech čtyř vítězných mocností. A ti mají kalendář plnější než jen několik měsíců dopředu. Takže jsou dvě možnosti. Buď nepřijede nikdo, a od pana prezidenta je to prázdné a populistické gesto, nebo přijede jen ten, s kým si to pan prezident dávno privátně domluvil. Pak by se jednalo o velmi nebezpečnou diverzi,“ řekl Právu Kalousek.

Zeman zve prezidenty do Česka u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi, které připadá na 27. ledna. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jde o mezinárodní připomínku holokaustu. V České republice budou tuto připomínku organizovat významné židovské organizace, které jsou pořadateli. Je ale logické, že hlavy vítězných mocností druhé světové války musí pozvat prezident republiky," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle něj zatím Hrad nemá potvrzeno, zda se prezidenti USA, Ruska, Velké Británie a Francie akce zúčastní.

Příští rok to bude 70 let od osvobození nacistických koncentračních táborů a od konce druhé světové války. Hlavy vítězných mocností druhé světové války se sešly už letos v červnu u příležitosti 70. výročí vylodění spojenců v Normandii, řada mezinárodních hostů se zúčastnila také oslav 70 let od zahájení Slovenského národního povstání ve slovenské Banské Bystrici.

Reklama

Výběr článků

Načítám