Hlavní obsah

Bublan zrušil nařízení policejního prezidenta o vyšetřování korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) ve středu zdůraznil, že boji s korupcí by se měli i nadále věnovat policisté ze speciálního protikorupčního útvaru. Policejní prezident Vladislav Husák hodlal protikorupční aktivity přenést na lokální úroveň krajů.

Článek

"Je to závažná věc a musí to šetřit centrála," řekl ve středu Bublan. "Ministr nepovažuje za možné, aby složité korupční kauzy byly šetřeny na okresních policejních oddělení," dodala Bublanova mluvčí Radka Kovářová.

Po dohodě s nejvyšší žalobkyní Renátou Veseckou už Bublan požádal policejního šéfa Husáka, aby pozastavil účinnost svého nedávného nařízení, na které minulý týden upozornila Česká televize. Podle ní Husákovo nařízení přenáší vyšetřování menších korupčních kauz veřejných činitelů na místní policisty.

Podle Bublana Husákovo nařízení není špatné, ale je třeba ho propracovat. V několika dnech bude změněno, uvedl ministr s tím, že teprve po úpravě začne nařízení platit.

Přesunutí pravomocí policie z centra do krajů by se podle některých odborníků mohlo minout účinkem, neboť na krajské úrovni jsou vazby mezi státními úředníky a policisty mnohdy velmi těsně provázané. Podle jiných expertů by ale krajské protikorupční složce policie pomohla detailní znalost kriminálního podsvětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám