Hlavní obsah

Bublan se zprávou o CzechTeku narazil u ODS, lidovců a technařů

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová, Jan Rychetský

Ministr vnitra František Bublan (nestr.) evidentně nepochodí se svou závěrečnou zprávou o policejním zásahu na CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku, kterou předkládá na středeční jednání vlády a pak do parlamentu. K jejímu závěru, že s výjimkou excesů jednotlivců byl zásah policistů v souladu s právním řádem, se totiž rozpačitě tváří koaliční partneři soc. dem. a rozhodně ho odmítá ODS.

Článek

"To je strkání hlavy do písku. Jestli se pan ministr (Bublan) bude řídit podle plzákovského hesla zatloukat, zatloukat, zatloukat, tak na to všichni budeme doplácet. Policie ztratí na své důvěryhodnosti a peníze se budou vyhazovat úplně zbytečně," řekl v úterý Právu místopředseda Sněmovny a stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) očekává, že zprávu také dostane. "Nejsem úplně spokojený s tvrzením, že všechno proběhlo podle regulí. Pozemky byly pronajaty a blokáda dálnice není úplně v souladu s citlivým pohledem na to, co se tam mělo odehrát," uvedl pro Právo.

"Zpráva je opět zavádějící," říká David Čermák z iniciativy www.policejnistat.cz. Nesouhlasí s Bublanem, že byl zásah policistů v pořádku. Na CzechTeku 2005 prý došlo k chybám vedení. "Když nějaký velitel řekne svým mužům: tak krokem a řezat, řezat, není to v pořádku. Od samého začátku policie nectila presumpci neviny."

Podle Čermáka není potřeba zřizovat antikonfliktní týmy, protože policie má v této chvíli již dosti zásahových oddílů. "Stačilo by jen ty nynější zaškolit. Protože na technoparty u Mlýnce nebyli dostatečně psychicky připravení. Také asi bude třeba přehodnotit, jak motivovat lidi, kteří jsou přijímáni k policii. Aby přestala mít pověst problémového orgánu."

Kalousek: Zásah ohrozil zdraví

Ministr spravedlnosti a šéf US-DEU Pavel Němec je stále přesvědčen, že problémy v Mlýnci se mohly řešit jinak, obdobně jako v Příchovicích. "Ukázalo se, že takové akce (technoparty) lze řešit kultivovaně," řekl Právu. xxx "Mohlo to (zásah) být tisíckrát v souladu s právem, ale prevence proti škodám na majetku, má-li za následek škody na zdraví, není dobře. Jsou to nesouměřitelné hodnoty a pozice, na kterých trvám," prohlásil na dotaz Práva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Zdrženlivý v hodnocení je člen výboru pro obranu a bezpečnost Alexander Černý (KSČM), neboť Bublanovu zprávu nezná. Přiznal, že na základě informací, které měl k dispozici, se dosud klonil k ministrovu postoji.

Další člen stejného výboru, Radim Turek (ČSSD) neočekával, že by Bublan předložil něco jiného. "Neumím si představit, že by onen zásah policie byl v rozporu se zákonem, což by bylo skandální," řekl na dotaz Práva. Je si vědom, že zprávu bude někdo rozporovat, a proto bude pečlivě studovat oponentní posudky.

Reklama

Související články

CzechTek i na jednání Sněmovny?

Policejním zásahem při technoparty CzechTek by se na svém jednání mohla zabývat i Sněmovna. Rozhodnou o tom poslanci svým hlasováním. CzechTek chce na jednání...

Zásah na CzechTeku stál policii 31 miliónů

Policejní zásah proti účastníkům technoparty CzechTek, která se na přelomu července a srpna konala u Mlýnce na Tachovsku, stál 31,4 miliónu korun. V úterý...

Výběr článků

Načítám