Hlavní obsah

Brusel znovu chystá povinné kvóty běženců. Česko proti

Právo, ČTK, rsk

Země Evropské unie se šikují k novému střetu o případné povinné přerozdělování uprchlíků. Evropská komise se totiž v příštích týdnech chystá předložit svůj návrh nové podoby unijní migrační a azylové strategie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Povinné kvóty jsou v pracovní verzi obsaženy, počítá se s nimi pro případ opravdové krize,“ sdělil ČTK zdroj obeznámený s přípravou návrhu. O zavedení „mechanismu povinného přerozdělování“ u Evropské komise minulý týden lobbovala Itálie, Španělsko, Řecko, Kypr a Malta. Podporu takovému řešení už dříve vyjádřilo i Německo, které bude od července Unii předsedat.

Odmítáním uprchlických kvót porušilo Česko své povinnosti, rozhodl soud EU

Evropa

Premiér Andrej Babiš v pondělí pro Právo zopakoval, že jakékoliv migrační kvóty jsou pro Česko nepřípustné. „O azylové politice si ČR bude i nadále rozhodovat sama. Systém povinných kvót odmítám dlouhodobě a budu odmítat i dál, ať mu už Evropská komise bude chtít říkat jakkoli. Pro mě je to uzavřené téma, Evropa musí naopak najít účinný lék proti ilegální migraci a rozbít pašerácké gangy,“ řekl Právu.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí Právu řekl, že nadále platí jeho odmítavá pozice. „Jsem proti tomuto nápadu a v tomto smyslu jsem zorganizoval společný nesouhlasný dopis ministrů vnitra sedmi zemí EU adresovaný Evropské komisi,“ uvedl.

Generální advokátka: Česko, Polsko a Maďarsko nesplnily odmítnutím uprchlických kvót povinnosti EU

Evropa

Šéfka TOP 09 pro dobrovolnost

Proti povinným kvótám se staví i předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Podle ní by byla lepší dobrovolnost, protože tlak na povinné kvóty ze strany některých zemí by nebyl tak velký.

„Velmi mě ale mrzí přístup české vlády, která odmítá pomoc našim partnerům z EU s přijetím byť i jen několika desítek dětských sirotků a odlehčením přehlcených utečeneckých táborů. Ostatně rodin, které by je v Česku rády přijaly, se hlásí dost,“ sdělila v pondělí Právu s tím, že ČR svým nesolidárním přístupem ostatní země ke zvyšování tlaku jen motivuje.

Proti povinnému přerozdělování se stavějí i další země. Česko spolu se Slovenskem, Polskem, Maďarskem, Estonskem, Lotyšskem a Slovinskem přišlo s protinávrhem. Ten navrhuje jihoevropským zemím ulevit „rozšířením finanční, technické, operační a expertní podpory“. Stanovit se dle nich mají i jednotná pravidla pro efektivnější ochranu vnějších hranic. Proti povinným kvótám se ve vlastním návrhu postavilo i Rakousko s Dánskem.

Anketa

Jste pro přijetí/přijímání uprchlíků do ČR?
Ano
2,9 %
Na základě dobrovolnosti
4,8 %
Ne
92,3 %
Celkem hlasovalo 18395 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám