Hlavní obsah

Brusel si z Temelína nesmí dělat otloukánka, tvrdí poslanec Bauer

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský poslanec a předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer (ODS) kritizuje úvahy zástupců Evropské komise o prodloužení zátěžových testů evropských jaderných reaktorů oproti původnímu zadání.

Foto: Novinky

Článek

„Výroky komisaře pro energetiku Günthera Oettingera z posledních dnů budí právem pochybnosti, zda mají zátěžové testy skutečně prověřit bezpečnost evropských jaderných elektráren, nebo jsou jen skrytou záminkou, proč jaderné elektrárny po vzoru Německa zavírat,“ glosoval pro Právo situaci kolem zátěžových testů Bauer.

Považuje za zarážející především informace, že dodatečné testy se mají uskutečnit mimo jiné v českém Temelínu. „Závěrečná zpráva evropských jaderných regulátorů ENSREG, která vznikla na základě jasného zadání Evropské rady z loňského roku, dopadla pro Českou republiku pozitivně a potvrdila odolnost českých elektráren. Nevidím proto důvod, proč právě nás by se mělo týkat další kolo prověřování. Pokud je zná pan komisař Oettinger, měl by je co nejdříve sdělit veřejnosti,“ konstatoval rozladěně Bauer.

Bezpečnost v jaderné energetice je podle něj v České republice na prvním místě a debata o jejím zajištění náleží především odborníkům. Právě proto by se měla Evropská komise zdržet kroků, které budí podezření z její politizace. „Nesmíme připustit, aby si Brusel udělal z českého Temelína svého otloukánka,“ zdůraznil poslanec.

Postup evropského komisaře pro energetiku je podle něj třeba pečlivě sledovat i s ohledem na chystané změny v energetické politice Evropské unie, které připravuje právě jeho úřad, neboť v zájmu České republiky je, aby si národní státy i nadále svobodně rozhodovaly o svém energetickém mixu. „Respektuji rozhodnutí Němců vzdát se jaderné energie, tento respekt ale musí být oboustranný,“ dodal Bauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám