Hlavní obsah

Brožová v pondělí podá stížnost k Ústavnímu soudu

PRAHA

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová v pondělí podá proti svému odvolání stížnost k Ústavnímu soudu. Řekla to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Už v pátek podala k Městskému soudu v Praze správní žalobu, kterou žádá zrušení svého odvolání. Žaloba směřovala na prezidenta Václava Klause, který o odvolání rozhodl, a na premiéra Jiřího Paroubka, jenž k odvolání připojil svůj podpis.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec v neděli v České televizi k rozhodnutí Brožové obrátit se na Ústavní soud řekl, že každý občan má právo podat stížnost, ale je podle něj otázka, zda uspěje. Ministr se domnívá, že prezidentův krok nelze přezkoumat, neboť prezident do funkce jmenuje a odvolává.

Brožová dnes znovu odmítla důvody svého odvolání. Němec jí mimo jiné vytkl, že Nejvyšší soud pod jejím vedením nesjednocoval judikaturu a prodlužovala se délka řízení, jež se týkaly obchodních soudů.

Němec by byl rád, kdyby byl nástupce Brožové jmenován co nejrychleji. K možným nástupcům poznamenal, že si dokáže představit řadu kandidátů. Na adresu exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše, o němž se nejčastěji spekuluje, poznamenal, že je to autorita pro soudní svět a má odbornou kvalifikaci pro funkci předsedy Nejvyššího soudu.

Reklama

Související články

Brožová podala žalobu na prezidenta

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala na rozhodnutí prezidenta republiky v pátek žalobu. "V pátek jsem ji podala k Městskému soudu...

Výběr článků

Načítám