Hlavní obsah

Brožová si promluví s nespokojenými soudci

BRNO

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová se odhodlala ke svolání shromáždění soudců NS. Brožová dříve odmítla vyhovět přání soudců na svolání pléna. Přáli si se svou nadřízenou mluvit i o jejím odstoupení z čela NS. Brožová by chtěla soudcům vysvětlit okolnosti svého odvolání, které inicioval ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) a podpořili jej i prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Článek

"Svolám soudce formou shromáždění. Věci, kterou je třeba projednat, je shromáždění svou povahou bližší než plénum," vysvětlila svůj krok Brožová. Zatím není přesně známo, kdy přesně se shromáždění sejde, podle Brožové by to mělo být do měsíce.

Brožová chce dát soudcům čas, aby si mohli pročíst žaloby a stížnosti, které podala kvůli svému odvolání a kvůli jmenování Jaroslava Bureše soudcem Nejvyššího soudu. "Chci, aby soudci věděli, v čem je můj argumentační kapitál," řekla Brožová.

Podle místopředsedy Kučery Brožová porušuje zákon

Místopředseda NS Pavel Kučera, jenž je s Brožovou ve sporu, tvrdil, že shromáždění je pouze "jakousi sešlostí bez reálných kompetencí". Podle něj by Brožová měla svolat plénum.

"Svolání pléna Nejvyššího soudu je v případě, že je o to předseda NS požádán zákonem stanoveným počtem soudců, jeho zákonnou povinností. O svolání pléna do pondělí požádalo více než 40 ze 63 soudců NS," uvedl Kučera. Tím, že Brožová svolala shromáždění NS, nesplnila tuto zákonnou povinnost, dodal.

Rozhodnutí Brožové pokládá Kučera za porušení zákona, a tedy i "základních principů demokratického státu". "A v neposlední řadě je výrazem pohrdání svými kolegy soudci, což už je nejen v rozporu s etikou soudce, ale především občana," dodal Kučera.

Brožovou odvolal z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu začátkem února prezident Václav Klaus. Brožová se ale obrátila na Ústavní soud, který o týden později odložil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí, a ona se tak vrátila do čela NS. Ústavní soud nyní situaci kolem Brožové zkoumá a není zřejmé, kdy rozhodne. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Brožová zažaluje i jmenování soudce Bureše

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová nekončí se svými žalobami. Nyní se šéfka NS chystá podat do konce týdne správní žalobu kvůli jmenování Jaroslava...

Výběr článků

Načítám