Hlavní obsah

Brožová se soudci hovořit nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová nehodlá svolat plénum soudu, jak navrhují její odpůrci z řad soudců. Podle Brožové, o jejíž odvolání usiluje vláda a prezident Václav Klaus, by svolání pléna NS bylo v rozporu s jednacím řádem soudu.

Článek

"Zákonu odpovídající návrh učiněn nebyl. Ke svolání pléna je kompetentní nejméně jedna třetina všech soudců a předseda Nejvyššího soudu. Podle zákona o soudech a soudcích a podle jednacího řádu NS není trestněprávní ani občanskoprávní kolegium legitimním subjektem pro podání návrhu na svolání pléna," řekla Brožová, která je nyní v pracovní neschopnosti.

Brožové se nelíbí, že by na plénu mohly zaznít i hlasy, které by požadovaly její odvolání z čela NS. Podle Brožové tak může rozhodnout jedině Ústavní soud, nikoli její kolegové.

Soudci chtěli hovořit i o odvolání Brožové

Trestní kolegium NS vyzvalo Brožovou ke svolání pléna ve středu. Již předtím totéž učinilo civilní kolegium. "Slibujeme si od toho, že se vyjádříme k situaci kolem NS, tedy i k odvolaní paní předsedkyně," řekl již dříve předseda trestního úseku Stanislav Rizman. Obě kolegia mají dohromady asi 40 soudců, což přesahuje požadovanou třetinu. U Nejvyššího soudu totiž nyní pracuje šest desítek soudců. [celá zpráva]

Brožovou odvolal z její funkce začátkem února prezident Václav Klaus. Předsedkyně se ale obrátila na Ústavní soud, který o týden později odložil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí a Brožová se pak vrátila do čela NS. Klaus však i nadále soudí, že Brožová není předsedkyní NS. Pokud bude Brožová odvolána, horkým kandidátem na její křeslo je bývalý ministr Jaroslav Bureš. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám