Hlavní obsah

Brožová dál vede Nejvyšší soud, ÚS zrušil Klausovo rozhodnutí

Právo, Novinky, kg, gö
BRNO

Ústavní soud (ÚS) zrušil odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Prezident Václav Klaus, který ji v únoru odvolal, označil rozhodnutí senátu za nebezpečné. Obává se posunu od parlamentní demokracie k neomezené soudcovské autonomii.

Článek

Iva Brožová zůstává v čele Nejvyššího soudu (NS). Ústavní soud potvrdil, že prezident neměl právo ji z čela NS odvolat.

V odůvodnění soudkyně Dagmar Lastovecká mimo jiné uvedla, že místopředsedové a předsedové soudů, které do funkcí jmenuje prezident, mohou být odvoláni pouze v rámci řízení před kárným soudem. "V tomto případě nelze aplikovat ustanovení o tom, že ten kdo jmenuje, taky odvolává. To je možné jen v případě přímé podřízenosti, což v případě soudců neplatí. Prezident je sice jmenuje, ale není jejich nadřízený," uvedla Lastovecká.

Klaus: Ústavní soud se mýlí

Prezident Klaus ještě v průběhu úterního odpoledne označil verdikt ÚS za mylný a nebezpečný. "Respektuji rozhodnutí druhého senátu Ústavního soudu ve věci stížnosti dr. Brožové vůči odvolání z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu, ale to neznamená, že s ním souhlasím," řekl Klaus.

Prezident trvá na tom, že odvolání proběhlo podle platných zákonů a že pro něj existovaly i věcné důvody. "Žádost ministra spravedlnosti o odvolání dr. Brožové obsahovala argumenty velmi odůvodněné," připomněl prezident.

Závěr Ústavního soudu ale prezidentovi nevyčítá porušení ústavního práva a pořádku. Soud připustil, že Klaus Brožovou na konci ledna 2006 odvolal podle ustanovení zákona, který v té době platil. ÚS až v červenci rozhodl, že toto ustanovení je protiústavní a také ho proto zrušil. Rozhodnutí prezidenta se tak do protiústavní roviny dostalo až po tomto zrušení, což bylo letos v červenci.

"V tomto rozhodnutí Ústavního soudu vidím nebezpečný posun našich polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k soudcovskému korporativismu a k dosažení ničím neomezené soudcovské autonomie, která nikde ve světě v takové podobě neexistuje," varoval prezident, podle kterého bude mít rozsudek negativní dopady na poměry v české justici. Klaus se obává, že zhorší kontrolu řízení justice.

Politici rozhodnutí respektují

"Respektuji rozhodnutí ústavního soudu," řekl premiér Mirek Topolánek. Podobně se vyjádřili i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

Právnička a poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová doplnila, že takové rozhodnutí soudu vítá.

Brožová je stále v neschopnosti

Iva Brožová se rozhodování u ÚS nezúčastnila, protože je po květnové dopravní nehodě stále v pracovní neschopnosti. Její manžel však uvedl, že v tomto případě šlo především o to, zda zvítězí  demokratický právní systém. "Nejde tu o vítězství nebo porážku, ale v případě, že má dojít k ochraně demokracie a právního stáru, pak je to vítězství," dodal Brož a poznamenal, že zatím nedokáže odhadnout, kdy se jeho žena vrátí do práce.

Ivu Brožovou prezident Klaus odvolal z funkce na návrh tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce z konce ledna. Toto rozhodnutí spolupodepsal i tehdejší předseda vlády Jiří Paroubek.

Iva Brožová pak začátkem února prohlásila, že jde o protiústavní zásah a podala proti tomu stížnost k ÚS. S tím současně dala návrh na zrušení té části zákona o soudech a soudcích, které umožňovalo odvolat vysoké justiční činitele tím, kdo je jmenoval do funkce.

Tomuto návrhu ÚS vyhověl už 11. července, kdy ho jako protiústavní zrušil. V ČR tak zatím není zákon, který by upravoval odvolávání vysokých justičních činitelů.

Reklama

Související články

Brožová si promluví s nespokojenými soudci

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová se odhodlala ke svolání shromáždění soudců NS. Brožová dříve odmítla vyhovět přání soudců na svolání pléna. Přáli...

Výběr článků

Načítám