Hlavní obsah

Brno by mohlo mít do měsíce novou koalici, očekávají lidovci

– Brno
Právo, Vladimír Klepáč

Ve vedení Brna by mohla stát již do měsíce nová magistrátní koalice, alespoň podle KDU-ČSL. Právu to řekla předsedkyně tamních lidovců Klára Liptáková s tím, že si momentálně dokáže představit zejména koalici složenou z lidovců, ČSSD a zástupců hnutí ANO. Což je paradoxní, protože lidovcům původně vadilo, že ANO jedná za jejich zády s ČSSD.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL) a primátor Petr Vokřál (ANO)

Článek

„Vše je ale otázkou dalšího jednání. Variant je více,“ uvedla Liptáková s tím, že současnou čtyřkoalici považuje, vinou ANO, za nefunkční. Brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi (ANO), jehož je náměstkyní, ještě v úterý odešle dopis, v němž mu toto stanovisko sdělí písemně.

Vokřál přitom doufá, že čtyřkoalice krizi překoná, protože sporné otázky byly již vyřešeny.

Spory kvůli jednání s opozicí

Brno vede čtyřkoalice složená z ANO, což je vítěz posledních komunálních voleb, lidovců, Strany zelených (SZ) a uskupení Žít Brno. V městském zastupitelstvu má 30 z 55 mandátů, tedy pohodlnou nadpoloviční většinu. Sváry vznikly mezi ANO a KDU-ČSL kvůli projektu ANO sloučit městské firmy do jednoho holdingu a tím ušetřit stamilióny korun ročně.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zástupci hroutící se brněnské čtyřkoalice na zasedání městského zastupitelstva. Zleva Martin Ander (Strana Zelených), Matěj Hollan (Žít Brno), Klára Liptáková (KDU-ČSL) a primátor Petr Vokřál (ANO)

„Názory na tuto věc byly natolik rozdílné, že jsme se opoziční ČSSD dotázali, jaký má na tento projekt názor,“ řekl Právu Vokřál. Řeč byla i o možné nové radniční koalici ANO a ČSSD, jenže to Liptáková považuje za „krajně neseriózním jednání“.

Když ANO jednání o nové koalici nepopřelo, začali jednat i lidovci. A také se sociálními demokraty. A vyjednávali tak úspěšně, že v neděli podepsaly obě strany dohodu o další spolupráci. Dohromady mají 18 křesel v zastupitelstvu (ČSSD 11, lidovci 7), což jim ale nestačí. Potřebují podporu 28 zastupitelů a budou tedy muset vyjednávat s dalšími stranami.

„Nevylučujeme ani vyjednávání o nové koalici s ANO,“ uvedla Liptáková. Dodala přitom, že to co se stalo (mezi ANO a KDU-ČSL), již nelze vrátit. Vokřál podle ní neměl vyjednávat s ČSSD o nové koalici.

Koncern místo holdingu

„Necítíme vinu za současnou koaliční krizi,“ řekl k tomu primátor Vokřál. Zdůraznil, že spor ohledně sloučení městských firem je již vyřešený. Nevytvoří holding, v němž by byly jejich finance propojeny, ale koncern, v němž budou finančně odděleny, ale budou mít jednotné vedení.

Pokud by čtyřkoalice současný spor ustála, mohl by koncern vzniknout podle Vokřála koncem letošního roku. Ve čtvrtek by se měli sejít zástupci čtyřkoalice a jednat o sporných otázkách. Liptáková ale Právu jasně řekla, že s účastí lidovců na tomto setkání již nelze počítat.

Situace je o to zvláštnější, že brněnští zastupitelé jednali v úterý v naprosto idylické atmosféře, tedy bez hádek a jakýchkoli průtahů. Projednali zhruba 90 bodů za necelé dvě hodiny, což je rekordně krátký čas. Z řad opozice dokonce zazněla neformální věta, že kdyby byla čtyřkoalice častěji v krizi, jednání zastupitelstva by asi byla hladší.

Reklama

Související témata:

Související články

Brnu zatím vládne koalice v původní sestavě

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ zatím v Brně dále pokračuje ve spolupráci, přestože se ve čtvrtek večer sešli zástupci hnutí ANO, Žít Brno a opoziční ČSSD...

Výběr článků

Načítám