Hlavní obsah

Brněnští vědci sestrojili přístroj, který likviduje rakovinné buňky

BRNO
Aktualizováno

Brněnští vědci sestrojili nový přístroj, který dokáže likvidovat rakovinné buňky, zatím ale pouze v laboratorních podmínkách. Vědci ale neodhalili, na jakém principu vlastně funguje, protože byl původně vyvinut k úplně jinému účelu. Zařízení budou nyní testovat, aby se jeho účinky potvrdily.

Článek

"Stroj byl původně vyvinut ke zkrášlení pleti," řekl šéf vědeckého týmu Ivan Rampl. Stroj funguje za základě působení zvláštního magnetického pole.

Rampl však zdůraznil, že přístroj zatím funguje jen v laboratorních podmínkách. Zařízení se tak zatím aplikovalo pouze na laboratorních vzorcích, zatím ještě nebyl použit na lidském těle. "Jsme na začátku výzkumu, čeká nás několik let činnosti a dalšího vyvíjení přístroje," řekl Novinkám Rampl.

Přístroj měl původně urychlovat hojení kůže, například hematomů. Když ale vědci zjistili, že může ničit nežádoucí buňky, Ramplova firma Enjoy následně oslovila Masarykův onkologický ústav v Brně.

V Česku je každoročně odhalen zhoubný nádor u 69 000 lidí a 29 000 lidí nemoci podlehne. Podle měřítek nastavených Evropským parlamentem přitom patří Česko v léčení rakoviny ke špičce.

Hledání účinných metod boje s rakovinou se na celém světě věnují stovky týmů. Nedávno byla například na několika klinikách v USA a Česku zahájena první fáze klinických zkoušek nového léku na rakovinu mízních uzlin, jehož základ objevil český tým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám