Hlavní obsah

Brněnský orloj začne znovu vydávat skleněné kuličky

Právo, Miroslav Homola
Brno

Praha má na Václavském náměstí svého koně, pod kterým se lidé scházejí, v Brně si už celé desetiletí dávají mladí schůzku u orloje, falu, penisu, patníku či Onderkovy pomsty, jak se také kvůli primátorovi, za jehož doby vznikl, říká unikátní žulové časomíře. Po neplánované odstávce kvůli nutným opravám by od příštího týdne měla znovu vydávat skleněné kuličky. Už od úterního poledne je ve „zkušebním období”.

Brněnský orloj po odstávce znovu funguje.Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Složité zařízení, jehož mechanismus se musí z podzemí vytápět a na kterém je jen obtížné rozpoznat, kolik je hodin, se po počátečním odporu a vysmívání stalo jedním ze symbolů Brna a také strategických bodů uprostřed města.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Seskládání dílů upravené časomíry bylo unikátní příležitostí podívat se, jak to vlastně v orloji vypadá.

V Brně mají poledne v jedenáct

Skleněné kuličky, které z orloje vždy v jedenáct hodin padají jako symbol brněnského poledne, se začnou do jednoho ze čtyř otvorů ve spodní části kutálet zase od příštího pondělí. To už skončí zkušební provoz, který se rozběhl v úterý v poledne.

Vysmívaný symbol Brna se porouchal. Je bez kuliček

Domácí

Časomíra potřebovala po deseti letech provozu, kdy se opotřeboval ozubený mosazný věnec, rekonstrukci. V soustrojí došlo k výměně nejen této součásti, ale například i ložisek, kdy kuličková vyměnili pracovníci Technických síti Brno za kuželíková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Seskládání dílů upravené časomíry bylo unikátní příležitostí podívat se, jak to v orloji vypadá.

Zatímco demontáž před zhruba měsícem byla velmi složitá, složení orloje do původního funkčního stavu bylo i za úterního deště už mnohem jednodušší. I tentokrát však bylo zapotřebí maximální opatrnosti a přesnosti při ukládání horního dílu, pod kterým jsou zavěšeny číslice, které se pak objevují v dílu pod ním ve zvětšovací čočce. Vrcholek orloje je totiž z plného kamene a váží odhadem téměř půl tuny. Oprava přišla na 120 tisíc korun.

Proč se poledne v Brně zvoní už v jedenáct hodin:
Podle pověsti obránci Brna, kteří už umdlévali po dlouhém obléhání města Švédy, lstí zjistili, že seveřané už toho mají také plné zuby, a pokud se za brány nedostanou do příštího poledne, tak odtáhnou. Brňané jim tedy pro jistotu odzvonili poledne už v jedenáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám