Hlavní obsah

Brněnského zastupitele zfackovala rozčílená seniorka

Právo, Jan Trojan
Brno

Horké počasí a dusná atmosféra na mimořádném jednání sedmičlenného zastupitelstva městské části Brno-Ivanovice vyústily v pořádnou facku. Uštědřila ji subtilní žena nevysoké postavy a důchodového věku statnějšímu zastupiteli Ludvíku Janotovi, jenž spolu s dalšími třemi nezávislými a bezpartijními kandidáty inicioval odvolání jejího manžela – místostarosty a starostky.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Brno

Článek

Protože hlavním bodem programu byla kontroverzní stavba hypermarketu společnosti Bauhaus, jednalo se ve čtvrtek v tělocvičně za přítomnosti desítek občanů. Nezávislá čtyřka vyvolala hlasování o odvolání starostky Jany Bohuňovské (ODS) a místostarosty Jaroslava Elznera (bezpartijní, na kandidátce ODS).

Krátce poté ke čtyřce přikročila rázná žena k pódiu, ironicky poklepala po rameni třem nezávislým zastupitelům a tomu čtvrtému „to k údivu všech řádně vyšila,“ jak popsal facku jeden svědek. V klidu hned odešla, postižený to nekomentoval, jednalo se dál.

Žena vykřikovala už v průběhu jednání

Těžko říci, zdali ženu více popudilo manželovo odvolání, nebo hlasy odpůrců stavby. Jisté je, že o sobě dávala vědět již v průběhu jednání hlasitými výkřiky, ostatně nebyla sama, kdo se nechával slyšet.

Členové Občanského sdružení Klidné Ivanovice (OSKI) tvrdí, že většina lidí je proti výstavbě, obávají se hluku a znehodnocení klidného bydlení. Vytýkají Bohuňovské, že stavbě nezabránila, protože na mimořádné zastupitelstvo pozvala jen své příznivce.

Odvolaná starostka řekla v pátek Právu, že v těchto lidech má silnou oporu. Většinu starousedlíků podle ní Bauhaus nezajímá, velká část obyvatel stavbu vítá jako možnost slušné práce. „Odpůrců je menšina,“ říká Bohuňovská.

Předsedkyně OSKI Petra Tauberová-Štěrbáková vidí poměr opačný, většina je proti. Martina Komendová z OSKI mluví o rodinných klanech, které výhodně prodaly pozemky investorovi hypermarketu, někteří mají peníze teprve dostat a nyní se obávají, že by ze stavby, a tudíž z prodeje mohlo sejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám