Hlavní obsah

Brněnská radnice musí znovu vybrat projekt k vile Tugendhat

Brněnská radnice musí znovu vybrat architekty, kteří k rekonstrukci vily Tugendhat zapsané na seznamu UNESCO připraví projektovou dokumentaci. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Původní výběr v tendru byl podle něj v rozporu se zákonem. Verdikt zatím není pravomocný, magistrát se může odvolat. Oprava památky se nejspíš znovu oddálí.

Článek

Podle soudů nesplnilo vítězné sdružení včele s firmou Omnia podmínky soutěže. Radnice ji tak měla z výběrového řízení vyřadit. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě.

Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovaly. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám