Hlavní obsah

Britští poradci ve Vyškově proškolí i Kosovany, Jordánce, Iráčany a Libyjce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dvacet let školí ve vyškovské Vojenské akademii britští poradci české vojáky i příslušníky jiných armád. Aby mohla tato jejich mise pokračovat v dalších pěti letech, musí česká vláda požádat o souhlas parlament. Smlouva totiž vyprší letos v říjnu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vyškov

Článek

Třicet expertů z Britského vojenského poradního a výcvikového týmu, k nimž se později přidali i dva čeští instruktoři, za celou dobu proškolili 9692 účastníků.

Původní záměr školit české, maďarské a polské vojáky se rozšířil na celé NATO, EU i na státy zapojené do Partnerství pro mír. Před třinácti lety otevřel český parlament brány kurzů i vojákům z Afghánistánu, Alžírska, Iráku, Maroka a Tuniska.

Parlament stanovil podmínku, že těchto vojáků nesmí být v žádném okamžiku víc než padesát a jejich pobyt nesmí být delší než tři měsíce.

Vojáci se chystají na islamisty v Africe

Domácí

V materiálu o prodloužení pobytu Britů ve Vyškově, který dostanou poslanci na stůl na jaře, vláda navrhuje umožnit účast v kurzech i pro vojáky z Kosova, Jordánska a Libye. Požádala o to britská strana, která plánuje pozvat do ČR i vojáky těchto států.

Podle ministerstva obrany je pokračování této spolupráce pro Česko výhodné. Vládě zdůvodňuje ministr Lubomír Metnar (za ANO) svůj návrh na prodloužení mandátu britských instruktorů tím, že se tak „zvyšuje prestiž České republiky jak v rámci NATO, tak i mezi dalšími zapojenými partnerskými zeměmi“. Kromě přípravy velitelů na různých úrovních velení je náplní kurzů probíhajících podle britských norem a metodik mj. příprava na nasazení v mírových misích.

Některé jsou zaměřeny na výchovu instruktorů, kteří pak školí vojáky ve svých zemích.

Parlament vždy souhlasil

Již třikrát prošlo prodloužení ve Sněmovně i v Senátu jako nůž máslem. Předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) neočekává problémy ani tentokrát.

„Z tohoto osvědčeného projektu benefituje nejen naše armáda, ale vede i k posilování našich vztahů s Británií a dalšími zeměmi, jejichž vojáci se účastní výcviku vedeného britskými a českými instruktory,“ řekla Právu.

Obrana chce vyslat 60 vojáků do války s teroristy v Africe

Domácí

„Určitě jsem pro obnovení smlouvy. Zvláště kvůli brexitu musíme posilovat naše vztahy s Británií. Pokračování společného projektu je jedním z dobrých nástrojů. Pokud tedy bude smlouva schválena, nevidím důvod, proč by i přes odchod Británie z Evropské unie projekt nepokračoval,“ dodala Černochová.

Největší zastoupení v kurzech mají tradičně Češi. Jen v poslední „pětiletce“ bylo z celkových 1076 účastníků 387 Čechů. Druhým nejvíce zastoupeným státem byla Gruzie s 85 účastníky a třetím Ukrajina, která vyslala do Vyškova 71 vojáků.

Jednacím jazykem kurzů je angličtina a složení jejich účastníků je vždy velmi pestré. V každém kurzu je od 25 do 35 vojáků z 12 až 15 různých partnerských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám