Hlavní obsah

Britská vláda bude i po brexitu chránit cizince, slíbil Johnson

Praha
Aktualizováno

Britská vláda bude i po odchodu z EU chránit občany ze zemí Evropské unie žijící na britském území. V Praze v pátek to řekl britský ministr zahraničí Boris Johnson, který jednal se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Ujišťoval taky, že Londýn zajistí, aby po brexitu nevznikaly obchodní bariéry mezi Británií a zbývající sedmadvacítkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři zahraničí ČR a Velké Británie Boris Johnson a Lubomír Zaorálek

Článek

„Boris Johnson mě ujistil, že britská vláda udělá všechno pro to, aby nevznikly žádné tendence, které by ohrožovaly život občanů, kteří přicházejí z Evropské unie do Británie,” řekl po jednání Zaorálek (ČSSD).

„Vážíme si přítomnosti Čechů ve Spojeném království, stejně jako všech tří miliónů evropských občanů. Fantasticky přispívají naší společnosti,” řekl Johnson. ”Jejich práva samozřejmě budou chráněna,” zdůraznil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) a jeho britský protějšek Boris Johnson v Praze

Zaorálek totiž připomněl útoky na cizince ze střední a východní Evropy, k nimž docházelo krátce po referendu o brexitu: „Dostalo se mi ujištění, že britská vláda v tomhle dělá velmi mnoho, že bezpečnost roste a že je schopna garantovat, že nějaké útoky proti našim občanům budou do budoucna vyloučeny.

Oba ministři také zdůraznili, že Českou republiku a Velkou Británii pojí úzké vztahy a mělo by tomu tak být i po brexitu. Johnson v této souvislosti zmínil i obchodní výměnu - podle českého ministerstva průmyslu loni ČR vyvezla do Británie zboží za 206,6 miliardy Kč a dovezla zboží za 73,4 miliardy Kč. „Nebylo by šílené uvalit cla, kvóty nebo jinou byrokratickou zátěž na tento volný obchod? My to nechceme,” řekl Johnson.

Foto: Petr Horník, Právo

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Britský ministr také Zaorálka ujistil, že Londýn je připraven zachovat už dříve oznámený harmonogram odchodu z EU. Podle něj by vláda premiérky Theresy Mayové měla oficiální žádost podat příští rok v březnu, poté by začala dvouletá lhůta, během níž musí Británie a EU vyjednat podobu vzájemných vztahů po brexitu. O harmonogramu kroků vznikly pochybnosti, když britský soud rozhodl, že odchod z EU musí kromě voličů schválit i parlament, v němž převažují odpůrci brexitu.

Johnson uctil parašutisty

Britský ministr zahraničí Boris Johnson k večeru uctil v chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Praze památku českých a britských vojáků, kteří padli ve válečných konfliktech.

V kryptě kostela položil spolu s velitelem vzdušných sil Armády ČR Jaromírem Šebestou a britskou velvyslankyní Jan Thompsonovou věnce k bustám padlých parašutistů. Johnson tak jako ostatní členové delegace měli na klopě vlčí mák, symbol Dne válečných veteránů, který celosvětově připadá letos na pátek.

"Je mi ctí zastupovat Spojené království při pietní vzpomínce na místě posledního vzdoru československých vojáků Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších, kteří za pomoci královského letectva přispěli k osvobození Československa od nacistické okupace," uvedl ministr v tiskovém prohlášení.

Johnson je první člen britské vlády, který přijel do Česka po červnovém referendu, v němž se britští voliči vyslovili pro vystoupení z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám