Hlavní obsah

Nový šéf žalobců Stříž: Tlakům podléhat nehodlám

Novinky, ČTK, ber, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nově jmenovaný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž označil za své priority pokračování rekodifikace právního řádu, elektronizaci justice i důraz na alternativní tresty. Jako nejdůležitější pak vidí zvýšení odpovědnosti státních zástupců.

TK nově jmenovaného nejvyššího státního zástupce Igora StřížeVideo: ČTK

 
Článek

Ti podle něj mají nejen nést odpovědnost za svá rozhodnutí, ale také více využívat své kompetence včetně uzavírání dohod o vině a trestu.

Stříž také zmínil, že jeho jmenováním končí nejistota a spekulace. Ocenil, že byl jmenován „kariérní státní zástupce“, nikoliv někdo mimo systém státních zastupitelství.

Během svého prvního vystoupení před médii také zdůraznil, že není spojen s žádnými vlivovými ani politickými skupinami a hodlá vystupovat ve veřejném zájmu. „Tlakům podléhat nehodlám,” zdůraznil i ve vztahu k ministryni Marii Benešová (za ANO).

Vláda schválila jmenování Stříže šéfem žalobců

Domácí

Ke kritickým slovům ke své minulosti vojenského prokurátora Stříž zmínil, že je za ním i 32 let práce na pozici státního zástupce.

Stříž podle svých slov také hodlá odblokovat debaty o zákonu o státním zastupitelství. „Považuji za důležité zavést výběrová řízení pro výběr státních zástupců,” zmínil s tím, že ve funkci nehodlá setrvávat podobně dlouho jako jeho předchůdce Pavel Zeman.

K rozsáhlejším organizačním či personálním změnám se podle svých slov nechystá a ani o obsazení uvolněných pozic náměstků Vrchního státního zastupitelství nechtěl Stříž spekulovat.

Podle ministryně je Stříž profesionál

Jmenování Stříže schválila na návrh ministryně Benešové v pondělí vláda. „Je to profesionál, myslím, že je to dobrá volba,” zdůvodnila Benešová.

Nový státní žalobce v pondělí uvedl, že chce pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména pak v jeho nestrannosti a nezávislosti. Stříž počítá se zapojením Zemana v rámci analytické práce na Nejvyšším státním zastupitelství.

Vláda schválila jmenování Stříže šéfem žalobců

Domácí

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce.

Po nástupu Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám