Hlavní obsah

Vyloučeno není vyhoštění dalších Rusů, míní Hamáček

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra a dočasný ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí v noci po příletu vyhoštěných českých diplomatů z Moskvy uvedl, že není vyloučen další postup na principu reciprocity, tedy že by Česká republika pokračovala ve vyhošťování dalších ruských diplomatů. Těch ČR vyhostila 18, zatímco Rusko českých 20.

TK Jana Hamáčka po příletu českých diplomatů z MoskvyVideo: ČTK

 
Článek

„Pouze za Českou republiku plnili úkoly, nic neprovedli, nic nespáchali,“ řekl Hamáček na adresu českých diplomatů po jejich příletu na ruzyňské letiště.

„Reakce ruské strany je velmi razantní, my to bereme na vědomí, a budeme se na vládě radit, jak dál,“ pokračoval, přičemž na otázku, jaké budou další kroky uvedl: „Zvažujeme všechny možnosti, které máme, i tu možnost, nastavit ty vztahy na principu reciprocity.“

Speciál s vyhoštěnými českými diplomaty přistál na Ruzyni

Domácí

Jednat o dalším postupu by měl Hamáček v úterý nebo ve středu s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Vicepremiér českým diplomatům poděkoval a uvedl, že „uděláme maximum pro to, abychom jim tuto těžkou chvíli ulehčili, poskytneme jim maximální servis, poskytneme jim zázemí, protože někteří z nich se prostě nemají kam vrátit, neměli tady byty, budeme zajišťovat ubytování“.

Hamáček k vyhoštění ruských diplomatů přistoupil v sobotu poté, co bezpečnostní složky informovaly o tom, že do útoku na muniční sklady ve Vrběticích byla zapojená ruská GRU.

Přílet českých diplomatů z MoskvyVideo: ČTK

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa

Její dva agenty, kteří jsou s tímto útokem spojeni, podezřívá navíc Velká Británie z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v roce 2018.

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám