Hlavní obsah

Břeclavský festival Creamfields smetla bouře

Právo, Petr Kozelka, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Prognózy meteorologů, kteří před sobotou varovali před silnými bouřemi, na vlastní kůži pocítili účastníci víkendového festivalu Creamfields na letišti u Staré Břeclavi. Zhruba dvacet minut před jednadvacátou hodinou se s černými mraky přihnala vichřice.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bouře areál festivalu Creamfields zpustošila.

Článek

Na největší hudební akci na Jižní Moravě se v tu dobu bavilo odhadem 12 000 lidí. Mohutná bouře rychle zchladila nadšení tanečníků, kteří hledali před deštěm úkryt ve velkých stanech v areálu.

"Bylo to nebezpečné, tak jsme začali vyhánět lidi od dvou velkých pódií,“ popsal chvíle, kdy smršť začala kácet stany a oplocení, starosta Ladné Zdeněk Juračka. Řádění živlů neodolaly bez újmu ani dvě hlavní festivalová pódia, část jednoho z nich se dokonce zřítila.

Vichřice s lijákem a blesky spoustu tancechtivých vyhnala z areálů. Hromadný útěk pěšky i auty bezmála zatarasil přilehlou silnici z Břeclavi do Ladné. Další lidé se uchýlili do zaparkovaných aut hned za plotem areálu, někteří hledali spásu dokonce i na mobilních záchodcích.

Někteří z promoklých tanečníků se zlobili na pořadatele, že nezajistili pódia lépe proti rozmarům přírody. „Museli vědět, že se ženou bouřky. Ale neudělali nic. Když začaly létat blesky a pršet, pořadatelé se hleděli hlavně schovat,“ láteřil jeden z účastníků.

Bouře areál festivalu Creamfields zpustošila.foto: Právo/Milan Vojtek

Záchranáři museli ošetřit přímo na místě několik lidí, kteří se zranili při útěku před bouřkou. „Asi třicetiletý mladý muž musel být převezen do břeclavské nemocnice s podchlazením, navíc byl pod vlivem omamných látek,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Jen co nejhorší pominulo, začali se někteří lidé zase vracet. Pořadatelé se vrhli do nápravy nejhorších škod. Stavěli znovu oplocení a opravovali stany, obnovit provoz na dvou hlavních pódiích se ale už nepodařilo. Creamfields tak pokračoval jen na menších scénách, lidé, kteří se přijeli podívat na hlavní hvězdy festivalu, své oblíbence vůbec hrát neviděli.

Svítání pak definitivně odhalilo obraz zkázy. Odpadky v areálu i odfouknuté na sousední pole, poválené konstrukce, stánky, stany a v sedm hodin ještě tři scény plné tanečníků. Někteří v pohodě, jiní viditelně unavení fyzicky i takzvaně společensky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám