Hlavní obsah

Božské Rio: Olympiáda v Riu být neměla, míní kajakář Hradilek

Přestože se kajakář a vodní slalomář Vavřinec Hradilek letos na olympiádu neprobojoval, trávil čas v Riu de Janeiro jako spolukomentátor. S provedením olympiády však nebyl zdaleka tak spokojen, jako před čtyřmi lety v Londýně. Letošní olympiádu hodnotil v reportáži pro poslední díl pořadu Božské Rio vysílaném na webu Sport.cz.

Kanoista Vavřinec Hradilek o letní olympiádě v Riu de JaneiruVideo: Sport.cz

 
Článek

„Atmosféra na mě vůbec nezapůsobila jako na předchozích olympiádách. Organizace měla spoustu nedostatků. Je vidět, že peníze nešly tam, kam měly. Doprava byla velmi špatná, vzdálenost mezi sportovišti byla významná. Necítil jsem se tam dobře, moji dva blízcí byli okradeni,” kritizoval olympiádu v Riu Hradilek. „Mám Brazilce hrozně rád, ale olympiáda tady neměla být,” dodal.

Jinak to ale vnímal kanoista Vítězslav Gebas, který byl ve svých dvaatřiceti letech letos na olympiádě poprvé. V závodě vodního slalomu skončil těsně na čtvrtém místě. „Pro mě to byl obrovský zážitek, hrozně mě to nadchlo,” řekl.

Přestože některá místa a situace podle něj mohou být nebezpečnější, než je evropský standard, a jídlo v olympijské vesnici mohlo být lepší, celkově si čas strávený v Riu Gebas moc pochvaloval. Zejména pak atmosféru v Českém domě, kde se čeští sportovci denně střetávali. Gebas se také pochlubil setkáním s Usainem Boltem a společnou fotkou s Michaelem Phelpsem.

Deset medailí

Řeč byla samozřejmě i o cyklistovi Jaroslavu Kulhavém, který v závodu na horských kolech vybojoval České republice desátou medaili, a to stříbrnou. Jeho výkon ve studiu hodnotil šéfredaktor časopisu Bike Tomáš Nohejl.

„Byl to krásný závod,” chválil Kulhavého, který podle něj patří mezi tři nejlepší bikery, společně se Švýcarem Ninem Schurterem a Francouzem Julienem Absalonem. Podle Nohejla by Kulhavý mohl závodit i na příští olympiádě v Tokiu. To však není jisté u bikerky Kateřiny Nash, která v letošním ženském závodu dojela pátá.

Výkon českých sportovců hodnotil také redaktor deníku Právo Martin Kézr. „Deset medailí je hodně,” chválil. Příští olympiáda v Tokiu by dle jeho názoru měla být oproti Riu lepší jak organizací, tak díky novým sportům, které zde budou uvedeny. Doufá také, že se sportovci do budoucna poperou s dopingem.

Basketbalové šance

O basketbalu v pořadu promluvil trenér Michal Ježdík. „Mnohem snazší je uspět na olympiádě nebo mistrovství světa než se tam probojovat,” řekl Ježdík. Český basketbalový tým se letos na olympiádu neprobojoval. Největší konkurence, tým Spojených států, je podle něj tolik úspěšný díky slavné americké basketbalové lize NBA.

I přes velkou konkurenci ale dává českému týmu šanci. „Je šance, že hráči vytvoří tým, který se bude moct probojovávat na mistrovství Evropy standardně,” řekl. „Bude velmi zajímavé sledovat, jestli hráči působící v zahraničí budou schopni adaptovat se na evropský styl hry,” řekl.

Golfová tradice

Oblečení golfistek hodnotil módní redaktor Jiří Čeladník, podle kterého se z golfu vytratila tradice. „Úhel pohledu přešel z efektu na praktickou stánku věci. Golf byl vždy svázán s dresscodem a tradicemi, v Riu to trochu polevilo,” kritizoval Čeladík. „Přece jen je to sport gentlemanů,” dodal.

Pozitivně ale hodnotil českou reprezentantku Kláru Spilkovou, která se podle něj snažila svým barevným vzhledem vzdát hold Brazílii. Za nejelegantnější označil Rusku Mariu Verchenovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám