Hlavní obsah

Bouřky zasáhly jih Čech, hasiči evakuovali dva dětské tábory

Tábor

Kvůli večerní bouři s přívalovými srážkami na jihu Čech evakuovali hasiči dva dětské tábory na Prachaticku. V Táboře déšť zaplavil několik ulic, místy v nich bylo více než půl metru vody. Srážky krátkodobě zvedly hladiny menších toků, nyní ale klesají, řekl v pátek českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

Článek

Ze dvou táborů poblíž Zlatého potoka na Prachaticku, který krátkodobě překročil třetí povodňový stupeň - ohrožení, hasiči preventivně evakuovali 37 dětí a 15 dospělých. "Jsou ubytováni v kulturním domě v Nebahovech," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Michal Halada.

Městská policie v Táboře musela kvůli přívalovým srážkám uzavřít Lužnickou, Údolní a Průběžnou ulici, kde voda místy dosahovala až k 70 centimetrům. V Údolní ulici voda vytlačila všechny poklopy z kanálů. Strážníci ji uzavřeli v místě, kde se razí podzemní štola a mohla by se tam provalit silnice. Voda také zaplavila několik garáží a sklepů. "Za noc tam evidujeme 37 zásahů," uvedl Halada.

Srážky krátkodobě zvedly hladiny Zlatého potoka v Hracholuskách na třetí povodňový stupeň, ohrožení překročila také říčka Černá v Líčově a ke druhému stupni vystoupal Černovický potok v Tučapech. "V Plané nad Lužnicí spadlo 31 milimetrů srážek a ve stanici Hlasivo 56,8 milimetrů," přiblížil Vlasák. Hladina Blanice, které od neděle napáchala na jihu Čech stamilionové škody, ale postupně klesá. Před bouřkami varují meteorologové také dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám