Hlavní obsah

Bouřky budou trápit Česko i další dny, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na většině území České republiky hrozí dnes a v úterý velmi silné a nebezpečné bouřky. Oznámil to ve své výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Varování platí pro všechny kraje kromě Karlovarského.

Pohyb oblačnosti nad ČRVideo: Český hydrometeorologický ústav, Novinky

 
Článek

Silné Bouřky hrozí od 15:00 do úterních 08:00 ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Libereckém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině, v Praze a také na Klatovsku v Plzeňském kraji. Pro zbytek Plzeňského kraje a Ústecký kraj platí po stejnou dobu výstraha před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí.

V úterý od 12:00 do 23:00 se zase podle ČHMÚ mohou objevit bouřky na Moravě. "Bouřky budou místy doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až 40 milimetrů, kroupami a silnými nárazy větru o rychlosti až 25 metrů za sekundu," upozornil ČHMÚ. Na západě a severozápadě Čech bude podle meteorologů v noci také vytrvale pršet.

Pohyb a množství blesků nad ČR v neděli večer a v nociVideo: Český hydrometeorologický ústav, Novinky

Nad územím České republiky se v těchto dnech vlní studená fronta, která rozděluje velmi teplý vzduch na jihovýchodě a chladnější na severozápadě. Toto frontální rozhraní se pravděpodobně nad Českem udrží až do konce pracovního týdne a bude způsobovat nejen příliv tropického vzduchu, ale také silné bouřky.

Výhled změny neslibuje

V pondělí bude převážně oblačno, místy s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů, na východě a jihovýchodě Moravy až na 32 stupňů.

Podobné počasí bude panovat od úterý až do pátku. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat na západě mezi 26 až 30 stupni, na východě budou stoupat k 33 stupňům. Ranní hodnoty nebudou klesat pod rozmezí 20 až 16 stupňů, na řadě míst republiky tak budou zaznamenány tropické noci.

Na víkend se očekává slabé ochlazení.

Noční bouřky páchaly škody v dopravě

Bouřky řádily na území ČR i o víkendu, v noci na pondělí podle webu Českých drah přerušily železniční dopravu asi na sedmi místech. Na tratích byly spadlé stromy, porouchala se trakční vedení nebo byly přerušeny dodávky elektrické energie. Někde se už dopravu podařilo obnovit.

Foto: Pro Novinky.cz Jakub Spišiak

Blesková smršť nad Bruntálem

Popadané stromy a větve přerušily dopravu na jihu Moravy v úseku Znojmo - Grešlové Mýto, ve východních Čechách doprava stojí na trati Týniště nad Orlicí - Choceň a Ústí nad Orlicí - Letohrad, ve středních Čechách nejedou vlaky ze stanice Stará Boleslav do stanice Dřísy a na jihu Čech z Vyššího Brodu do Loučovic. Stromy už se podařilo odstranit z úseku Sedlejov - Třešť na Vysočině. Na většině míst s výlukami vlaky nahradila autobusová doprava

V Brně a v Jihlavě nejezdily vlaky kvůli spadlému trakčnímu vedení, doprava však už byla obnovena, informovali pracovníci Českých drah

Spadlé stromy omezily i dopravu na silnicích. Hasiči odstraňují například spadlé stromy u Štěpánkovic na Opavsku, kde přerušily provoz dva ležící kmeny. V Újezdu u Chocně na Orlickoústecku padlý kmen způsobil dopravní nehodu, uvedl server dopravní policie. Strom leží také na silnici u obce Lípa na Rychnovsku. V Boskovicích na Blanensku zaplavila voda vozovku v ulici Komenského a silnice musela být uzavřena.

Vítr odfoukl návěs na koleje

Ve Skrbeni na Olomoucku se v noci do kolejiště dostal poryvem větru návěs nákladního automobilu, doprava ale omezena nebyla. V Prostějově - Krasicích vítr odnesl provizorní krytinu z bytového domu, nikdo nebyl zraněn, řekl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Podle něj hasiči likvidovali i několik spadaných stromů na Přerovsku, Prostějovsku, Olomoucku i Šumpersku. V Mohelnici na Šumpersku odčerpávali vodu z budovy.

Více než dvě desítky zásahů zaměstnaly v noci na pondělí hasiče v Královéhradeckém kraji. Prakticky všechny se týkaly odstraňování větví a celých stromů, popadaných během nočních bouřek. Postižena byla zejména oblast Orlických hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám