Hlavní obsah

Bourat se v Divadelní ulici nebude, dům projde rekonstrukcí

– Praha

Dům v pražské Divadelní ulici, kde v pondělí explodoval plyn, se s největší pravděpodobností nebude bourat, ale rekonstruovat, řekli mluvčí majitele domu Richard Klíma a mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Foto: HZS Praha

Plynaři s čidlem na měření plynu v Divadelní ulici

Článek

Zástupci bezpečnostních složek, majitele domu, stavebního odboru Prahy 1 a památkářů se v pátek na společném jednání shodli na tom, že do dvou týdnů by mělo být vypracováno zhodnocení bezpečnostních rizik a do měsíce návrh zabezpečovacích prací.

"Už teď je jasné, že budova bude s největší pravděpodobností opravena, návrh řešení ale bude záležet ještě na stanovisku statika, který v domě stále pracuje," řekl Klíma, mluvčí Řízení letového provozu, které je majitelem budovy. Do 14 dnů by měla být hotova evidence bezpečnostních rizik budovy, uvedla Blažková.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

"To znamená, že se určí dvě osoby - jedna za stavební odbor, druhá za projektanta od majitele. Ty by měly určit, v jakém stavu je budova a co je potřeba s ní udělat," vysvětlila Blažková. Dodala, že na 99 procent se dům bourat nebude. Projekt zabezpečovacích prací by měl být hotov do 30 dnů. "Zabezpečení se samozřejmě průběžně vykonává, ale je třeba udělat kompletní návrh, aby bylo vše zajištěné," uvedla mluvčí.

Příčina není dosud známá 

Majitel nyní dům zajišťuje tak, aby se dovnitř nedostal nikdo nepovolaný. "Pokračují práce a odklízení suti. Zabednění, respektive zajištění budovy, aby do ní nemohl nikdo vniknout a aby do ní nezatékalo, je víceméně hotové," řekl Klíma.

Příští týden v pondělí začnou zástupci stavebního odboru a památkáři prohlížet sousední domy. "Prohlédnou se a zdokumentuje se jejich stav. To vše i za účasti statika, aby se určilo, jestli se nehnula konstrukce sousedních budov," informovala Blažková.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

Potíže v okolí domu stále čekají na řidiče. Divadelní a vedlejší Krocínova ulice zůstávají dále uzavřené. "Kdy budou zprůjezdněny, nelze říct. Divadelní ulice nebude průjezdná několik měsíců, u Krocínovy to nelze odhadnout," řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policejní vyšetřovatel vyčíslil škodu po výbuchu předběžně na 100 miliónů korun. Příčina neštěstí, při němž byly zraněny čtyři desítky lidí, stále není známa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám