Hlavní obsah

Bouchne to téměř jistě, virus má náskok, říká primář sokolovské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle primáře interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martina Straky je pozitivní, že si neutěšené situace v nejpostiženějších okresech někdo všiml. Situace podle něj není dobrá, nemá kvalitní řešení a lékaři musí improvizovat, přeposílat a selektovat pacienty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ano, my jsme tady nejhorší ve všem, jak říkal pan premiér. Já si myslím, že nejhorší je ve všem on, ale to je vedlejší,” nebral si lékař ve vysílání České televize servítky s poukazem na nedávná slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který region kritizoval.

„Větší krizi si nedovedu představit,” řekl Straka s tím, že v jeho nemocnici chybějí především lůžka, prostory a ventilátory pro pacienty, které sanitky neustále přivážejí. Personál podle něj zatím je.

Vláda uzavře tři okresy

Domácí

„Pojďme si říct, že selektování pacientů existuje,” vzkázal primář ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

S přebíráním pacientů v posledním týdnu podle něj pomáhají malé nemocnice, které přijímají „pár lidí”. Primář konkrétně zmínil zařízení v Klatovech, Berouně, Kutné Hoře, Litoměřicích či Roudnici nad Labem. Naopak velké nemocnice se podle něj k přebírání pacientů nemají.

Logistiku by měl na celostátní úrovni někdo koordinovat. Je podle něj naivní si myslet, že uzavření trojice nejpostiženějších okresů situaci zvrátí.

„To, že to bouchne všude, už je skoro jisté,” uvedl primář s tím, že virus má náskok několika dní.

Babiš: Nechápu, proč se ty tři okresy už nezavřely jako na jaře Litovel

Domácí

Na chodbách nikdo neleží, brání se nemocnice

Blatný ráno na tiskové konferenci po jednání vlády tvrdil, že v královéhradecké nemocnici jsou pacienti ukládáni i na chodbách. To nemocnice popřela.

„Na několika odděleních nemocnice se nyní zdravotníci starají o zhruba 220 pacientů, šest desítek z nich vyžaduje umístění na jednotkách intenzivní péče a nemocnice se blíží hranici svých kapacit. I přes velký počet v práci nepřítomných zdravotníků nemocnice připravuje otevření dalšího oddělení, které bude zajišťovat péči o pacienty s covidem-19,” uvedla v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám