Hlavní obsah

Boleslavský primátor Nwelati z ODS brojí v kampani proti cizincům

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) chystá kampaň do komunálních a senátních voleb. Hlavním tématem je boj proti cizincům. Sám Nwelati má přitom syrské kořeny. Podle primátora se problémem stává chování některých zaměstnanců Škody Auto. „Boleslav je Boleslaváků“ stojí v chystaném billboardu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati

Článek

„Nulová tolerance cizincům. Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla, jinak tě tu nechceme!“ stojí na pracovní verzi billboardu, který Nwelati umístil na svůj Facebook.

Serveru Aktuálně Nwelati řekl, že ve městě podle něj páchají 90 procent přestupků cizinci. „Jedná se o to, že zahraniční dělníci, kteří přijíždějí do Mladé Boleslavi a chtějí u nás pracovat, budou muset dodržovat pravidla. Pokud je nebudou dodržovat, budou se opíjet, házet odpadky po ulicích, prát se tam a používat přitom nože, tak u nás nemají co dělat. To je ta nulová tolerance,“ uvedl Nwelati, který má sám syrské kořeny.

V Senátu by se chtěl pokusit prosadit, aby bylo možné problémové cizince vyhostit. „Stejně jako Čecha, který udělá nějaký problém v Americe, vyhostili. Pokud budou dodržovat zákony a pravidla, tak tady budou vítáni. Budu první, který je bude vítat,“ řekl serveru Nwelati.

Nwelati billboard upraví

Předseda regionálního sdružení Středočeského kraje a poslanec Jan Skopeček Novinkám řekl, že se kvůli billboardu s primátorem spojil. „Potvrdil mi, co jsem předpokládal, a sice že to nebylo myšleno jako útok na cizince obecně, ale snaha zdůraznit, že nechce tolerovat cizince porušující pravidla a komplikující život slušným občanům Boleslavi,“ sdělil Skopeček.

V Boleslavi jde podle něj o vážný a prohlubující se problém související s kriminalitou zejména zahraničních pracovníků zaměstnaných v mladoboleslavské automobilce.

„Pan primátor potvrdil, že upraví kampaň a materiály tak, aby to bylo zřejmé a nezavdávalo to záminku k jiné, odsouzeníhodné interpretaci. Pana primátora Nwelatiho z jakéhokoliv negativního postoje ke slušným cizincům nepodezírám ani na vteřinu, a to už jen kvůli jeho vlastnímu osobnímu příběhu,“ dodal Skopeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám