Hlavní obsah

Bojovnice za svobodu tvrdě kritizovala politiky, chválila jen Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při shromáždění v Pantheónu Národního muzea u příležitosti 91. výročí české státnosti zazněla z úst předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové ostrá kritika. Postupně se pustila do regionálních politiků i europoslanců. Sudetské Němce obvinila ze snah o revizi výsledků 2. světové války. Pochválila jen prezidenta Václava Klause za jeho podmínku pro ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Článek

Před projevem premiéra Jana Fischera a předsedů horní i dolní komory Přemysla Sobotky a Miloslava Vlčka si přítomní politici a další osobnosti vyslechli Dvořákové plamenný projev.

Státnost a zájmy občanů ať jdou k čertu, hlavně, když to nese peníze.
Anděla Dvořáková

"Těžko najdeme ve světě pokornější lokaje, než jsme my," řekla Dvořáková a podotkla, že se to týká hlavně regionálních politiků. Podle ní si dělají, co se jim zlíbí, aniž by brali ohled na zájmy lidí a státu. "Státnost a zájmy občanů ať jdou k čertu, hlavně, když to nese peníze," prohlásila předsedkyně svazu.

Sudetští Němci podle Dvořákové ovlivňují život v regionech. Zmínila také snahy některých Sudetů o exhumaci těl Němců na českém území. Podle ní by měli mrtvým dát klidný odpočinek, přičemž řekla, že mnozí z nich si ho nezaslouží.

"Je nutné poděkovat Václavu Klausovi za ochranu Benešových dekretů," uvedla Dvořáková s odkazem na Klausovu podmínku k ratifikaci Lisabonské smlouvy, kterou zdůvodnil případnými nároky vysídlenců.

Rychetský netleskal

Dvořáková zkritizovala i české politiky v Bruselu, kteří podle ní nedostatečně bojují za české zájmy. Evropský parlament podle ní přijímá nesmyslná rozhodnutí, která ovlivňuje život v Česku.  

Její projev vyvolal bouřlivý potlesk ale i rozpaky. Zatímco předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková neskrývala potěšení, ombudsman Otakar Motejl tleskal zdrženlivě a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vůbec. 

Následná vystoupení politiků již byla vedena v jiném duchu. Hovořilo se zejména o demokracii a o svobodě. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) varoval v projevu před extremismem. "Po všech těch Gottwaldech a Husácích vyrostli noví demagogové, kteří by se rádi na vlně populismu dostali k moci," řekl šéf horní komory. Nesmí podle něho nastat doba, aby se lidé opět museli bát vyslovit svůj názor.

Vlček varoval před "domácím dvorečkem"

Extremismus zmínil také premiér Jan Fischer, podle kterého odpovědí na něj nemůže být cenzura. "Je třeba ukázat, že vedle slova národ stojí humanita," zdůraznil. Ideály masarykovského Československa, tedy demokracii, svobodu a nezávislost stojí za to bránit, podotkl Fischer.  

O vlastenectví hovořil předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Podle něj musí být každodenní součástí života. Nemělo by ale prý být vyjádřením hesla "co je doma, to se počítá" a "domácího dvorečku".

Na shromáždění v Národním muzeu zazněla tzv. hymna husitů "Ktož jsú boží bojovníci", hymna slovenská, a pak i česká. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám