Hlavní obsah

Bojovat o Hrad může i Sokol nebo Wilhelm

Novinky, Lukáš Bek, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr školství v Tošovského vládě Jan Sokol, rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm či senátor Josef Jařab - jeden z nich by mohl být příštím prezidentem. Jejich jména se objevila na pracovním seznamu, který si včera odnesli vyjednavači vládní koalice ze schůzky na Úřadu vlády.

Foto: Marcel Vašut

Pivní lázně

Článek

Celkem je nyní ve hře údajně asi sedm jmen. Nelze však vyloučit, že se k nim v příštích dnech přidají ještě další adepti, shodují se zdroje Práva. Někteří soc. demokraté protlačují vicepremiéra Pavla Rychetského.

Špidla spíše pro ženu

Naopak nestojí o Otakara Motejla. Jak sdělil jeden z lidovců, vetoval ho místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který je zástupcem protišpidlovského křídla v soc. dem. Premiér Vladimír Špidla byl prý při jednání nakloněn nominaci ženy. V této souvislosti se v kuloárech zmiňuje bývalá šéfka České národní rady Dagmar Burešová. "Ta by nejspíš mohla být přijatelná pro všechny. Je to možné," sdělil činitel unie.

Oficiálně si politici dali bobříka mlčení. "Jednalo se o jménech, bude se jednat dál, to je výsledek," řekl novinářům po schůzce Špidla. "Dokázali jsme se povznést nad to, zda někdo platí příspěvky nějaké z politických stran," dodal místopředseda lidové strany Jan Kasal. "Padla celá řada jmen a všechna jsou velice zajímavá," poznamenal šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš. Shoda je podle něj čím dál větší. Na otázku, z jakého prostředí zvažovaní kandidáti pocházejí, pouze podotkl: "Všechny ty oblasti jsou úctyhodné."

Nikdo, kdo už jednou prohrál

Podle informací Práva se koalice také dohodla nepustit do souboje nikoho, kdo se už jednou o Hrad ucházel. Tím by za koalici vypadli Jaroslava Moserová a Petr Pithart. Škromach Právu potvrdil, že by se měli bavit už jen o lidech, kteří se neúčastnili žádné z předchozích voleb. Neprotestoval proti informaci, že ze strany soc. dem. to už nebude Motejl a že nabízela Rychetského. Vicepremiér Stanislav Gross novinářům prohlásil: "Spíš jsme si ujasnili, jakým směrem se budeme ubírat. Bylo řečeno, tuším, že se ještě tento týden sejdeme a jednotlivá jména, myslím, v tuto chvíli není dobré konkretizovat."

Další schůzka by měla proběhnout v pátek ráno. Do té doby by se měl také sejít Mareš s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. O tom, kdo bude bojovat za vládní koalici o křeslo na Pražském hradě, by se pak mělo podle lidoveckého šéfa Svobody rozhodnout zhruba do čtyř týdnů. Topolánek řekl, že si v tuto chvíli politici dělají pauzu "a všechny ty silné řeči z pátku a soboty jsou pryč". "Vládnímu váhání celkem rozumím. Václav Klaus je kandidát, který zatím ukázal, že má největší šanci být zvolen." S Marešem podle svých slov v úterý hovořili o tom, že než nějaké "dobrodružství" ve třetím kole, je lepší přímá volba.

Reklama

Výběr článků

Načítám