Hlavní obsah

Boj s tuberkulózou loni prohrálo 43 lidí

Právo, Václav Pergl

Na tuberkulózu loni v ČR zemřelo 43 lidí, tj. o 13 méně než v roce 2008. Poklesl i počet nemocných. Zatímco loni jich bylo 710, o rok dříve 879. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Foto: Profimedia.cz

Plíce člověka nakaženého tuberkulózou. Zánětlivá ložiska jsou na snímku znázorněna bílými fleky.

Článek

„V mezinárodním srovnání patříme k zemím s nízkým výskytem této nemoci, a to ve všech krajích ČR,“ uvedla Zdeňka Nováková z uvedeného ústavu. Profesor Jiří Homolka, přednosta kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, k tomu říká: „Přestože jsou čísla nízká, jsme na hranici zemí se situací méně příznivou, tak musíme být velmi obezřetní.“

Na sto tisíc obyvatel loni připadlo 6,8 nemocných s TBC, což je o 1,6 nemocných méně než v roce 2008. Nejvíce nemocní jsou lidé starší 75 let. U cizinců bylo loni hlášeno 136 onemocnění, předloni to bylo 176. Nejvíce nemocných pocházelo z Ukrajiny (34), Vietnamu (30) a Slovenska (26). U bezdomovců bylo zjištěno 43 případů tuberkulózy.

Z hlediska územního uspořádání byl nejvyšší výskyt TBC hlášen v Praze, a to 10,3 případu na100 tisíc obyvatel. Nad republikový průměr se v počtu hlášených případů dostaly ještě kraje Ústecký (9,1 případu/100 tis.), Středočeský (9,0), Plzeňský (8,4), Pardubický (7,6) a Jihomoravský (6,9). Nejnižší nemocnost TBC (3,3) byla v roce 2009 zaznamenána v krajích Jihočeském a Vysočina.

Světová zdravotnická organizace a EU považují za kritérium nízkého výskytu 20 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Tuto hranici dlouhodobě nepřesahuje žádný kraj v ČR.

Spor o vyhlášku

Ministerstvo zdravotnictví ještě v době, kdy v jeho čele stála ministryně Dana Jurásková, připravilo vyhlášku, která ruší plošné očkování novorozenců proti TBC hned po narození. Zatím ji ale nevydalo.

„U novorozenců může očkování závažně poškodit zdraví. V minulých letech dokonce došlo k několika úmrtím,“ řekl Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

K takovému kroku, jak tvrdí Vít, už přistoupily všechny vyspělé evropské státy. Dodal, že podle návrhu vyhlášky by se očkovali jen novorozenci, u nichž je vysoké riziko onemocnění.

„To znamená, když někdo v rodině včetně prarodičů tuberkulózu měl, nebo jde o novorozence rodičů ze zemí, kde je vyšší výskyt tohoto onemocnění a trvale žijí na území ČR,“ řekl Vít.“ Pediatři ale chtějí, aby se dál novorozenci očkovali hned po narození.

Očkovat později

Primářka Pavla Nykodýmová z plicního oddělení Říčany Právu řekla, že nízké počty nemocných nás nesmějí ukolébat. „Jsme také proti plošnému očkování hned po narození. Požadujeme však, aby plošně byly v ČR očkovány všechny děti ve věku 7 až 12 měsíců, kdy už je pro ně očkování bezpečné,“ uvedla primářka.

Podle ní se plicní lékaři stále nemohou smířit s tím, že loni ministerstvo zrušilo povinné přeočkování dětí v 11 letech. Povinnost nahradilo dobrovolností s tím, že vakcínu plně hradí zdravotní pojišťovna. „Mám obavy, aby u dětí tuberkulóza nestoupla,“ uvedla primářka.

Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger ještě o návrhu vyhlášky, kterým se ruší povinné očkování novorozenců, nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám