Hlavní obsah

Bohatí zájemci berou myslivcům jejich revíry

Právo, Jaroslav Švehla

Myslivci, kteří se po léta starali o zvěř ve svěřených revírech, si už mnohde na divočáka nebo jelena nevystřelí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V právě probíhajících tendrech Lesů ČR na desetileté pronájmy revírů vycházejí v řadě případů vítězně movitější jednotlivci často bez vztahu k regionu, kteří tradiční spolky myslivců mnohonásobně přeplácejí. Dosavadním nájemcům nepomáhá ani to, že na revíry mají předkupní právo.

„Platili jsme ročně za honitbu 82 tisíc korun. Jeden člověk z Liberce se do tendru přihlásil a podal nejvyšší nabídku 400 tisíc korun. Můžeme sice díky opčnímu právu pro nás revír zachovat, ale to znamená doplatit rozdíl částky. Na to nemáme peníze. Zvláště když klesla výkupní cena zvěřiny,“ řekl Právu hospodář mysliveckého spolku z Hrádku nad Nisou Martin Nešetřil.

Až to ti noví za rok za dva vystřílejí, tak honitbu zase vrátí.
Martin Nešetřil

Například za revír okolo Hrádku nad Nisou padla pětkrát vyšší cena než původní výše nájemného.

Žádný zajíc v pytli

Podle něj mají stejné problémy i ostatní myslivecké spolky. Jak řekl Nešetřil, noví nájemci rozhodně nekupují zajíce v pytli. Díky povinně zveřejňovaným tabulkám znají počty zvěře v jednotlivých honitbách.

„Doplatí na to ty spolky, které se o revíry léta dobře staraly a mají tam dlouhodobě vyšší stav zvěře. Až to ti noví za rok za dva vystřílejí, tak honitbu zase vrátí,“ tvrdí Nešetřil.

Podle něj noví uživatelé z jiných regionů nebudou v zimě, jako byla ta letošní, dvakrát týdně chodit po lese a plnit krmelce potravou pro zvěř. Pušku a lovecký klobouk Nešetřil na hřebík nepověsí.

„Už jsme se s tím smířili. Poohlédnu se po jiném spolku v okolí,“ uzavřel myslivec.

Obdobný osud potkal i myslivecké sdružení z nedalekého Cvikova na Českolipsku s více než 60letou tradicí. Tamní myslivci musí teď doplatit jednou tolik, aby o revír nepřišli. „Kolik to je peněz, říkat nebudu, jednání kvůli opci ještě není u konce,“ řekl hospodář cvikovského spolku Václav Bláha.

Myslivci už dokonce uvažovali, že prodají klubovnu. Z toho nakonec sešlo, peníze se jim podařilo sehnat jinak, například i finančními příspěvky od nových členů.

Lesy ČR problém nevidí

Podle vyjádření společnosti Lesy České republiky ale z dosavadních ukončených výběrových řízení vyplývá, že přibližně ve třech čtvrtinách uzavřených smluv se jedná o dosavadní nájemce.

„Změnu proto nepovažujeme za nijak dramatickou a obavy ze změn nájemců nemáme. Podobně se posunula průměrná cena na cca 150 % požadovaného minimálního nájemného, což rovněž považujeme za přiměřené,“ uvedl mluvčí společnosti Lesy ČR Zbyněk Boublík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám