Hlavní obsah

Blokování nepovoleného hazardu na internetu je v pořádku, rozhodl ÚS

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Plénum Ústavního soudu (ÚS) zamítlo ve středu návrh skupiny senátorů, kteří se domáhali zrušení části zákona o hazardních hrách. Senátorům se nelíbila část normy, podle které mohou úřady blokovat webové stránky s nepovolenými hazardními hrami. Senátoři argumentovali tím, že se zákonem otevírá cesta k cenzuře internetu, ústavní soudci se ale s jejich argumentací neztotožnili.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jde o technický zásah proti nelegálním hrám, nejde o cenzuru internetu. Hazardní hry jsou často provázány s organizovaným zločinem, a zákonodárce proto přistoupil ke schválení normy, jejíž konstrukce je běžná i v jiných vyspělých státech. Povinnost blokace zákon ukládá poskytovatelům připojení k internetu, jejichž úkolem je zablokovat přístup zákazníků k nelegálnímu hazardu,“ uvedl v odůvodnění soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Podle něj nejsou černé sázky ničím novým. Od pokoutných bookmakerů se ale v době internetu tento byznys posunul.

„V době internetu je možné založit firmu s tajemnou strukturou někde v Tichomoří, které nerespektuje zákony a pokouší se zpřístupnit hazardní hry lidem po celém světě. Vyhýbají se placení daní, obcházejí regulace. Mimochodem, pokud byste navštívili psychiatrické léčebny, se závislostí se tam léčí vedle sebe lidé na heroinu i na hazardních hrách,“ upozornil Jirsa.

Seznam má sestavit ministerstvo financí

Poskytovatelé připojení mají ze zákona povinnost blokovat přístup na stránky uvedené v seznamu, který povede ministerstvo financí. Zatím je prázdný, pokračují správní řízení, která musejí předcházet případným sankcím.

Nový zákon o hazardu platí od 1. ledna. Na trh mohou vstoupit zahraniční loterijní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firmy musejí zastavit provoz, vyplatit hráče, upravit software a pak teprve požádat ministerstvo o licenci. Po měsíci úřad informoval, že skončily webové stránky, které představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám