Hlavní obsah

Blok proti islámu skončil, Konvička už má nový spolek

Praha
Aktualizováno

Celostátní sněm v sobotu rozpustil Blok proti islámu (BPI). Řekl to jeho předseda Martin Konvička. Obratem bylo založeno nové sdružení s názvem Iniciativa Martina Konvičky. Informoval o tom Miroslav Adamec, který byl tiskovým mluvčím BPI.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička

Článek

Už dopoledne opustili sněm někteří delegáti, kterým se nelíbilo, že vedení svévolně měnilo delegáty za náhradníky. Podle místopředsedy pražské divize Radka Nováčka jich odešlo tolik, že sněm nebyl usnášeníschopný.

„Dnešní sněm byl provázen nesouhlasem některých delegátů podporujících Janu Volfovou. Krátce po zahájení pak tzv. "Vlčata" sněm opustila. Následně sněm rozhodl o rozpuštění spolku Bloku proti islámu,” potvrdil v sobotu Adamec. Konvička následně stanul v čele nového uskupení s názvem Iniciativa Martina Konvičky.

„Mým posláním není boj s Janou Volfovou. Mým úkolem je zabránit islamizaci naší země a lidem otevřít oči, aby pochopili, že islám je v první řadě politická ideologie ničící lidské životy a svobodu,” okomentoval Konvička.

Skupina, která jednání opustila, tvrdí, že rozpuštění bloku bylo plánované, protože se tím Konvička a místopředseda Petr Hampl chtějí vyhnout placení smluvní pokuty straně Úsvit - Národní koalice poté, co s nimi BPI ukončil spolupráci. Úsvit si prý nárokuje 9,5 miliónu korun.

Úsvit chce vymáhat pokutu

To potvrdil i místopředseda Úsvitu Marek Černoch. "Jestli má pan Konvička dojem, že se rozpustí a tím to končí, tak se plete. Celá ta akce, kterou udělali s panem Hamplem, byla podraz na nás, na členech i na veřejnosti," uvedl poslanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Úsvit se podle něj bude domáhat peněz i soudní cestou. Požaduje náhradu za peníze vynaložené na propagaci, ale například i na Konvičkova právníka.

Rozkol na sněmu

"Už u prezence nevpustili některé delegáty, svévolně vyměnili delegáty za náhradníky. V pátek v 18 hodin nepřipustili na sněm delegáty z Libereckého kraje, potkával jsem lidi, které jsem neviděl už léta," řekl k rozhodnutí skupiny místopředseda pražské divize BPI Radek Nováček. Sjezd podle něj připomínal "bolševické schůze ze začátku 70. let".

Skupina, která jednání opustila, chce ale pokračovat ve spolupráci s Úsvitem v rámci uskupení Blok proti islamizaci.

Je po bloku
předsedkyně pražské divize BPI

Konvička měl na sněmu obhajovat svůj post poté, co koncem dubna vypověděl smlouvu se stranou Úsvit - Národní koalice (ÚNK). Krok sice začátkem května potvrdila akční rada, ale BPI se kvůli tomu rozštěpil. "Nebylo žádné tajemství, že v Bloku jsou dva různé názorové proudy," uvedl Nováček.

Podle prohlášení odcházejících delegátů BPI zničili podvodníci a lobbisté. "Je po bloku," řekla předsedkyně pražské divize BPI Jana Borkovcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám