Hlavní obsah

Blíží se oteplení, ale slavné to nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřky zasáhly v sobotu večer část území Čech včetně metropole. A chladné a deštivé počasí lze čekat ještě několik dalších dní. Citelněji oteplit by se mělo až v polovině příštího týdne, ale i tak budou nejbližší dny spíše chladné, jak vyplývá z týdenní předpovědi a dlouhodobého výhledu, které v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.5. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

S padesátiprocentní pravděpodobností budou příští čtyři týdny teplotně podprůměrné, s čtyřicetiprocentní pak průměrné a jen s desetiprocentní nadprůměrné.

Nejchladnější bude příští týden, který bude čtyři stupně pod teplotním průměrem pro dané období. Už během něj se však dostaví oteplení.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bouřky ve Žlutých lázníchVideo: Novinky

„Nad Slovenskem se bude vlnit frontální rozhraní mezi studeným vzduchem na západě a teplým na východě. Během úterý začne toto rozhraní zvolna postupovat k západu a v druhé polovině týdne k nám bude proudit teplejší vzduch od východu až jihovýchodu,“ uvádějí meteorologové v týdenní předpovědi.

Do středy by se měly nejvyšší teploty pohybovat od 10 do maximálně 15 stupňů Celsia. Od středy se bude postupně oteplovat a o víkendu by teploty mohly atakovat dvacítku.

Mrznout by už vesměs nemělo, jen v úterý mohou noční teploty klesat až k minus jednomu stupni.

Zbylé tři týdny by měly být s padesátiprocentní pravděpodobností teplotně průměrné, přičemž stejně pravděpodobné jsou výkyvy nad i pod dlouhodobý průměr.

BEZ KOMENTÁŘE: Prahou se v sobotu odpoledne prohnala bouřkaVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Ve sledovaném období (13. května až 9. června) činí dlouhodobě průměrná teplota 14,9 stupně Celsia, nejnižší byla v roce 1962, kdy byla 10,6 stupně, nejvyšší pak v roce 1979, kdy dosáhla hodnoty 18,8 stupně.

Přechod srážek přes ČR v sobotu odpoledneVideo: ČHMU

Srážkově budou příští čtyři týdny průměrné. Nadprůměrně bude pršet v příštím týdnu (13. až 19. května), kdy se čekají přeháňky každý den - v pondělí a v úterý bude oblačno, ve středu a ve čtvrtek zataženo a ve zbytku týdne opět oblačno, přechodně i polojasno.

Týden od 20. května od 26. května by měl být srážkově podprůměrný a zbylé dva týdny průměrné. V daném období spadne průměrně 70 mm srážek, nejvíce spadlo v roce 1965 - 143 mm, jen 31 mm naopak napršelo v nejsušším roce 1979.

Reklama

Výběr článků

Načítám