Hlavní obsah

Blažek: Komárek byl pouhým pěšákem ve hře olomouckých žalobců

– Praha
Novinky, zpe

Bývalý detektiv Jiří Komárek v rámci sporné reorganizace policie pouze sehrál roli, kterou mu předepsali někteří olomoučtí státní žalobci. V úterý to na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl předseda sněmovní vyšetřovací komise k reformě Pavel Blažek (ODS). Komárek patřil k největším kritikům reorganizace.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

Blažek uvedl, že orgány činné v trestním řízení potvrdily závěry vyšetřovací komise, která označila postup Komárka za neprofesionální. Reagoval na to, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila Komárka ze zneužití pravomoci. Když byl ještě ve funkci, řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací”.

„Pan Jiří Komárek patřil mezi největší kritiky komise a mě osobně, takže by se očekávalo, že budu skákat radostí. Neskáču, a to proto, že si uvědomuji roli pana Komárka v celé té kauze. Byl pouhým pěšákem v cynické hře olomouckých státních žalobců, čehož využilo hnutí ANO,“ prohlásil Blažek.

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace, která sloučila protimafiánský a protikorupční útvar. Kvůli změnám od sboru odešel.

Podle Blažka Komárek ignoroval předpisy, ale chápe prý, že někdejší detektiv byl přesvědčený, že se děje něco špatného. „Pokud jde o to, že já bych chtěl někoho odsoudit, tak můj názor je, že pan Komárek pouze sehrál roli, kterou mu předepsali někteří státní žalobci,“ dodal šéf komise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie Pavel Blažek

Jsou to Babišovi muži, tvrdí Blažek

Blažek také komentoval působení Komárka a někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty u finanční policie. Oba tím podle něj potvrzují, že jsou spříznění s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Reorganizace policie, která se odehrála vloni v létě, vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji právě i někteří žalobci. Komise se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem Policejního prezidia, policistů a žalobců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám